Nova metodologija

Više novca za EU kandidate

Nova metodologija predviđa da se dosadašnjih 35 pregovaračkih poglavlja grupiraju u tematskim klasterima od kojih se pravi pregovarački okvir, te da će u procesu mnogo veću ulogu imati zemlje članice.
Vijesti / BiH-EU | 13. 07. 2020. u 08:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su nakon predstavljanja nove metodologije pregovora za pristupanje EU analitičari ocijenili da se radi o težim kriterijima od dosadašnjih, Srbija će se, kao što je prije nje to uradila i Crna Gora, opredijeliti upravo za novu metodu.

Naime, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, u četvrtak je u Parizu obavijestio Francusku da će prihvatiti novu metodu, iako su Srbija i Crna Gora, za razliku od BiH, mogle birati žele li novu ili staru metodu.

Nova metodologija

Suzana Grubješić, dobra poznavateljica EU, koja je i sama sudjelovala u pregovorima Srbije i EU, kaže za "Nezavisne" da nova metodologija ima prednost u tome što je EU stavila na raspolaganje mnogo više novca zemljama kandidatima kad završe neki od klastera tokom pregovora.

Podsjećanja radi, nova metodologija predviđa da se dosadašnjih 35 pregovaračkih poglavlja grupiraju u tematskim klasterima od kojih se pravi pregovarački okvir, te da će u procesu mnogo veću ulogu imati zemlje članice.

"Ova nova metodologija bi mogla djelovati motivirajuće na kandidate jer će znati da će imati izdašna financijska sredstva na raspolaganju ako zatvore neki klaster. A i građani će moći vidjeti više konkretne koristi od tog procesa", rekla je ona. Međutim, ona podvlači da osnovni problem ni do sada nije bila metodologija, nego nedostatak političke volje i u Europi i u zemljama kandidatima da provode reforme, a financijska sredstva, kao i uključivanje kandidata u europske tijekove i prije članstva, što također predviđa nova metodologija, mogu motivirati zemlje da se brže kreću.

Više jasnoće u pregovorima

Na pitanje kako komentirate opasnost koju predviđa nova metodologija da se zemlja kandidat može i vratiti unazad ako se primijeti nazadovanje, ona ističe da to jeste rizik, ali da se taj rizik novom metodologijom može lakše izbjeći.

Nemanja Todorović Štiplija s europskog portala European Western Balkans također misli da će nova metodologija unijeti više jasnoće u pregovarački proces jer iskustva sa Srbijom i Crnom Gorom po staroj metodologiji, kako kaže, EU ocjenjuje lošim.

"Također, već godinama se može čuti da su neke zemlje centralne i istočne Europe prerano primljene u EU, prije nego što su konsolidirale institucije koje će osiguravati poštovanje osnovnih vrijednosti EU. Cilj metodologije bio je da se proces pristupanja ne pretvori u birokratsko ispunjavanje formalnih uslova, dok se u političkom smislu odstupa od europskih vrijednosti, kao što je posebno očigledno u Srbiji", kaže on za "Nezavisne". Osim toga, kako ističe, nova metodologija daje mogućnost zemljama članicama EU da iskažu svoje nezadovoljstvo ako kandidat ne ispunjava svoje obveze.

Do sada slušali glasine

"Dosad smo samo slušali glasine o nezadovoljstvu pojedinih vlada. Sada oni imaju i formalne mehanizme da iskažu svoju zabrinutost", naglasio je on. Ocijenio je da Vučić grupiranje u klastere vidi kao jedini aspekt nove metodologije koji nije negativan po Srbiju.

"Naravno, nijedna metodologija ne može zaista poboljšati proces ukoliko ne postoji politička volja kako države kandidata, tako i država članica EU, što su stručnjaci za europske integracije Srbije već više puta istakli za portal EWB. Međutim, ova metodologija makar može da učini neke stvari jasnijim", kaže on.

Faris Kočan, istraživač s Fakulteta političkih nauka u Sloveniji, ukazuje i na to što Vučić smatra da će, s obzirom na to da je nova metoda, francuski prijedlog na taj način izvući korist za Srbiju, jer je Francuska već ranije pokazala privrženost Srbiji. Osim toga, kako ističe, Vučić želi da se u Europi predstavi kao pobornik evropskih vrijednosti, a da demonstrante u Srbiji predstavi kao antieuropske snage.

"Srbija je zatvorila u zadnjih sedam godina samo dva poglavlja od 34. I po tom pitanju Srbija nema ništa izgubiti već samo dobiti", rekao je Kočan za "Nezavisne".

 

Kopirati
Drag cursor here to close