Oglasili se

Veleposlanstvo SAD: OHR-a će se zatvoriti kada se ispune definirani kriteriji

''Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definiranih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine''
Vijesti / BiH-EU | 15. 07. 2021. u 21:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija i Kina su pred Vijećem sigurnosti UN-a predstavile nacrt kojim bi se međunarodnom visokom predstavniku u BiH odmah oduzele ovlasti nadgledanja provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma, a njegova pozicija bi se u potpunosti ukinula u roku od dvije godine.

Povodom toga se oglasilo i Veleposlanstvo SAD u Sarajevu.

''Radujemo se nastavku partnerstva sa Uredom visokog predstavnika (OHR) u podršci provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i okončanju međunarodne supervizije ispunjenjem kriterija 5+2. Zatvaranje OHR ne temelji se na vremenskim rokovima, nego na ispunjenju definiranih kriterija koji su komplementarni podršci funkcionalnosti i stabilnosti također neophodnim za EU perspektivu Bosne i Hercegovine'', istakli su.

Dodali su da su SAD uvijek podržavale i da će nastaviti podržavati ključnu ulogu visokog predstavnika u praćenju i podršci provedbi civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma.

''Podsjećamo kako je Dayjtonski mirovni sporazum potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, nezavisne države koja se sastoji od dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalih, koja garantiraju ljudska prava i štiti sve svoje građane u skladu s vladavinom zakona'', naveli su.

Kopirati
Drag cursor here to close