CBGI

Uz potporu Europske unije, ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine kreiralo 'Zbirni eRegistar udruga i zaklada u Bosni i Hercegovini'

Ministarstvo pravde BiH će i u budućnosti ulagati znatne napore na unaprjeđenje transparentnosti rada nevladinog sektora u BiH, što je i jedan od zadataka koji se odnosi na ispunjavanje zahtjeve Odbora Moneyvala
Vijesti / BiH-EU | 07. 10. 2018. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putem web platforme „Zbirni eRegistar udruga i zaklada u Bosni i Hercegovini“ nevladine udruge i uopće zainteresirani građani su u mogućnosti pretraživati podatke svih registarskih tijela u Bosni i Hercegovini (BiH), koji su odlučili podatke iz svojih registara učiniti dostupnim web platformi eRegistar. Osim toga, predstavnici nevladinih udruga će moći obaviti online pred-registriranje nevladinih udruga, zaklada i drugih neprofitnih organizacija.

„Cilj web platforme je da olakša, pojednostavi i ubrza proceduru registriranja nevladinih udruga. Platforma sadrži sva pojašnjenja i predloške za pripremu obvezne registarske dokumentacije potrebne za upis u registar udruženja u Registarskom uredu Ministarstva pravde BiH“, izjavio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

Pretrage se mogu raditi po različitim osnovama, bilo da se radi o podacima na kojoj razini je određena udruga registrirana ili da li ima više udruga registriranih pod istim imenom na različitim razinama u BiH, pa sve do toga tko su osobe ovlaštene za zastupanje ili gdje je sjedište udruge koja je predmet nečijeg interesiranja.

Pojednostavljenje se ogleda i u tome što će se online izvršiti provjera ispravnosti dokumentacije dostavljene u postupku predregistracije,  koja će se po odobrenju od Ministarstva pravde, moći otiskati izravno iz aplikacije, te potpisana predati u Registarski ured. 

Dokumenti koji su odobreni u postupku predregistracije sadrže bar kod pa će ovlaštene osobe u Ministarstvu pravde BiH znati da su dokumenti već pregledani i odobreni, te da ne treba vršiti dodatnu provjeru. Podaci će se iz modula predregistracije povlačiti u eRegistar udruga Ministarstva pravde BiH i time će se smanjiti mogućnost greške i vraćanja zahtjeva za registraciju, te ubrzati proces registracije.

"Web platforma eRegistri predstavlja nastavak suradnje Ministarstva pravde BiH i projekta „Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva u Bosni i Hercegovini“ (CBGI), koji financira Europska unija. Podsjećamo da smo zajednički kreirali web portale eKonsultacije i IPA eKonsultacije", zaključio je Nermin Podžić, CBGI službenik za odnose sa javnošću.

Sporazumom o tehničkoj suradnji na uspostavi sustava razmjene podataka koji se upisuju u registre udruga i zaklada u BiH, predviđena je razmjena podataka nadležnih tijela za registriranje udruga, zaklada i drugih neprofitnih organizacija na svim razinama u BiH. Ovaj Sporazum je ujedno i pravni temelj uspostave web platforme eRegistra.

"Ovo je vrlo bitno iz prostog razloga što smo napokon dobili službeni broj registriranih nevladinih udruga. Okvirno se mislilo da je registrirano oko 12.000, ali ovaj registar nam je pokazao da je taj broj mnogo veći. Ovo je važno pitanje, jer institucije vlasti sada mogu formirati svoje politike prema broju registriranih udruga”, izjavio je Goran Kučera, stručni suradnik za razvoj civilnog društva pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će i u budućnosti ulagati znatne napore na unaprjeđenju transparentnosti rada nevladinog sektora u BiH, što je i jedan od zadataka koji se odnosi na ispunjavanje zahtjeve Odbora eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval), kao i preporuke mjerodavnih međunarodnih institucija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close