Crnadak-Mitchell

UK podržala reformske procese u BiH

U fokusu razgovora ministra Crnatka i komesara Mitchella bili su odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelna situacija i europske integracije u BiH, regionalna suradnja te pitanja u vezi s Brexitom.
Vijesti / BiH-EU | 14. 05. 2019. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Igor Crnadak sastao se Andrewom Mitchellom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas s komesarom za trgovinu za Europu kraljice Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Andrewom Mitchellom. 

U fokusu razgovora ministra Crnatka i komesara Mitchella bili su odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelna situacija i europske integracije u BiH, regionalna suradnja te pitanja u vezi s Brexitom. 

Ministar Crnadak je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa i suradnje između dviju zemalja te kontinuirane podrške Ujedinjenog Kraljevstva u reformskom procesu i ubrzanja EU integracija u Bosni i Hercegovini. 

Izvijestio je komesara Mitchella o situaciji u BiH, procesu formiranja vlasti nakon Općih izbora održanih prošle godine kao i glavnim vanjskopolitičkim prioritetima BiH – europskim integracijama i regionalnoj suradnji. 

Izrazio je nadu da će se aktivnosti u vezi s formiranjem vlasti na svim nivoima uskoro okončati kako bi BiH mogla, nakon mišljenja Europske komisije krajem ovog mjeseca, uskoro postati i službeni kandidat za članstvo u EU. S tim u vezi, naglasio je da očekuje da BiH nastavi proces reformi, s posebnim naglaskom na borbu protiv korupcije i uspostavljanje vladavine prava te povratka povjerenja u institucije. 

Komesar Mitchell je najavio da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati reformske procese kao i europske integracije u BiH te da će, unatoč Brexitu, njena prisutnost u BiH i regiji biti i dalje značajna. Naglasio je da je dokaz tome i udvostručena pomoć razvoju zapadnog Balkana koju je Ujedinjeno Kraljevstvo ponudilo tijekom Summita o zapadnom Balkanu u Londonu u srpnju 2018.. Istaknuo je da izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU neće uticati na odnose između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva. 

Na sastanku je zaključeno da bi u kontekstu Brexita, na bilateralnoj osnovi, dviju zemljalja trebale ugovorno regulirati oblasti koje su bile uređene kroz multilateralne sporazume s EU, posebno kada je riječ o partnerstvu i trgovini te izvršiti prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU/BiH, prioppćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close