Ubrzavanje procesa integracije

Otkriveno što će europski dužnosnici poručiti političarima

Istaknula je da je Bugarska imala priliku da još jednom vrati fokus na zemlje zapadnog Balkana te zahvalila partnerima iz EU što su to i omogućili.
Vijesti / BiH-EU | 19. 02. 2018. u 13:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Tzvetkova poručila je da je sada vrijeme da politički lideri i građani zemalja zapadnog Balkana ubrzaju proces europskih integracija, napominjući da se taj proces temelji na ostvarenim rezultatima, tako da svaka zemlja koja ubrza rad na EU integracijama, može bez nesmetano ispuniti svoj cilj.

To je izjavila nakon prvog panela okruglog stola "BiH u procesu proširenja EU - Odgovor na perspektivu", koji je danas u Sarajevu organizirala Paneuropska unije BiH u suradnji sa Zajedničkim povjerenstvom za europske integracije Parlamentarne skupštine (PS) BiH.

Bugarska veleposlanica je podsjetila na slogan bugarskog predsjedavanja EU "Zajedno smo jači", koji odražava samu suštinu EU, kao i suštinu europskog puta zemalja zapadnog Balkana.

Istaknula je da je Bugarska imala priliku da još jednom vrati fokus na zemlje zapadnog Balkana te zahvalila partnerima iz EU što su to i omogućili.

Između ostalog, napomenula je da će u svibnju u Sofiji biti održan Samit EU - zapadni Balkan, čiji će fokus biti na unapređenju napora u procesu EU integracija, dok će rezultati zavisiti od pojedinačnim naporima zemalja u EU integracijama.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark podsjetio je na nedavno objavljenu Strategiju EU za zapadni Balkan, koja će biti korištena kao temelj za sljedeće aktivnosti svih šest zemalja u pogledu EU integracija.

''Strategija naglašava oblasti kao što su regionalna suradnja, uključujući i komponentu pomirenja, a također je vrlo jasno navedeno da je potrebno riješiti sva neriješena pogranična pitanja'', istaknuo je.

Budući da u Strategiji EU za zapadni Balkan nisu precizirani rokovi za ispunjenje uvjeta na putu do članstva u EU, Wigemark je pozvao sve aktere u BiH da izbjegavaju spominjanje bilo kakvih rokova, bilo da je riječ o kandidatskom statusu ili nekim drugim aktivnostima.

''Spominjanje takvih rokova stvara određena očekivanja, a kada se ti rokovi ne ispune, dolazi do razočarenja'', naglasio je.

Napomenuo je da krajem mjeseca u posjetu BiH dolaze predsjednik Europskog povjerenstva Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Han, koji će prilikom posjete istaknuti tri bitne stvari i poslati važne poruke.

Kako je rekao Wigemark, visoki EU dužnosnici će pozdraviti završavanje aktivnosti na izradi odgovora na Upitnik Europskog povjerenstva, kao i značajne reformske mjere okončane najvećim dijelom krajem prošle godine.

''Druga njihova poruka će biti da s ovim aktivnostima treba i nastaviti, jer iako je ova godina izborna, nema izgovora za bilo kakvo opuštanje. Treća poruka će glasiti da je potrebno intenzivirati regionalnu suradnju'', rekao je šef Delegacije EU.  

Podvukao je da će sljedeći mjeseci biti ključni za sve zemlje zapadnog Balkana, posebno za BiH, jer je ova godina izborna. U tom smislu, dodao je, neophodno je nastaviti raditi na procesu europskih integracija.

Novinarima se obratio i zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić koji je zahvalio Paneuropskoj uniji BiH, kao partneru koji promovira vrijednosti EU te sve ono što građani BiH žele, a to je punopravno članstvo u EU.

Također je zahvalio Bugarskoj, zemlji koja trenutno predsjedava Europskom unijom, jer su u fokus stavili zemlje zapadnog Balkana, odnosno njihovu europsku perspektivu.

Za Strategiju EU za zapadni Balkan kazao je da predstavlja dokaz obnovljenog pristupa europskih institucija prema svim zemljama zapadnog Balkana te ocijenio da je EU definirala taj prostor kao politički, ekonomski i sigurnosni prioritet.

Zaključio je da kandidatski status BiH predstavlja generacijski izazov te da svi izazovi koje nosi izborna godina neće usporiti BiH u procesu pristupanja EU.

Predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović ocijenio je da tema današnjeg okruglog stola predstavlja izazov koji BiH može izdići iznad svakodnevnih prepreka kada je u pitanju politika te rad Parlamentarne skupštine.

Govoreći o radu Zajedničkog povjerenstva, kazao je da ona jedino parlamentarno tijelo koje ima zadaću da nadzire proces implementiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nažalost, kako je rekao, Povjerenstvo se ne može pohvaliti svojim učinkovitim nadzorom, ali da to nadomještava niz njenih drugih aktivnosti, uključujući i današnji okrugli sto.

Zaključio je da je, usprkos nekim nedobronamjernim iskazima iznesenim u javnosti u pogledu europskog puta BiH, ipak postignut svojevrstan napredak te da će taj trend biti nastavljen i u narednim godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close