Na EU putu

Turska: Ako nema stabilnosti u BiH, nema stabilnosti ni na Balkanu

Turski ministar rekao je da Turska nastavlja podržavati BiH na euroatlantskom putu
Vijesti / BiH-EU | 04. 07. 2018. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Republike Turske Nurretin Canikli izjavio je danas u Sarajevu da će njegova zemlja nastaviti aktivno i najenergičnije podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu k članstvu u Europskoj uniji (EU) i NATO-u.

''Vjerujem da će BiH brzo biti punopravna članica i NATO-a i EU'', istaknuo je ministar Canikli, koji predvodi delegaciju turskog Ministarstva obrane tijekom službene posjete Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH (OSBiH).

Visoki gost je nakon sastanka izaslanstava obrambenih struktura dviju zemalja podcrtao značaj geostrateškog položaja BiH u regionalnim i globalnim okvirima.

''Ako nema stabilnosti u BiH, nema stabilnosti ni na Balkanu, a ako nema stabilnosti na Balkanu nema je ni u Europi, niti u svijetu'', kazao je Canikli, naglašavajući važnost institucionalnog angažmana na planu očuvanja mira, stabilnosti i sigurnosti postdaytonske BiH.       

Potvrdio je riješenost Turske da nastavi razvijati odnose s Bosnom i Hercegovinom i njenim obrambenim strukturama na osnovama partnerstva i punog međusobnog uvažavanja.   
Istovremeno, turski ministar obrane prenio je poruku predsjednika R Turske Recepa Tayyipa Erdoğana u kojoj se ističe odlučnost, želja i spremnost za daljnje jačanje bilateralnih odnosa.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš je razgovore dviju delegacija ocijenila izuzetno konstruktivnim i plodonosnim, izražavajući spremnost za nastavak i intenziviranje suradnje u skladu s nadležnostima resornih ministarstava.

Podsjetila je na kontinuitet podrške R Turske reformi obrane u BiH, te bh. aspiracijama u sklopu euroatlantskog procesa koje ta zemlja kao članica NATO-a, također, snažno podupire, lobirajući za ostvarenje tih ciljeva.

''Ne možemo zaboraviti njihovu pomoć koja je, uvjetno rečeno, svakodnevna kada je u pitanju lobiranje za BiH, odnosno aktiviranje MAP-a (Akcijskog plana za članstvo u NATO-u)'', kazala je Pendeš, izražavajući očekivanje da će u tom pogledu biti odaslana pozitivna poruka s narednog samita NATO-a u Bruxellesu.     

Sugovornici su razmijenili mišljenja o daljnjim aktivnostima na planu edukacije kadrova, potpisivanju novog sporazuma (plana bilateralne suradnje), uključujući i suradnju u segmentu namjenske industrije, a u kontekstu potpore MOBiH-a razvoju te industrije.

Sastanku delegacija obrambenih struktura Turske i Bosne i Hercegovine prethodio je svečani doček visokih turskih dužnosnika na platou ispred Doma OSBiH, uz intoniranje himni dviju zemalja i obilazak počasne jedinice OSBiH.  

Kopirati
Drag cursor here to close