Borba protiv korupcije

Transparency International: Nedovoljna provedba Strategije za borbu protiv korupcije

Tijela za sprečavanje korupcije, kako je istaknuto je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu, predstavljaju ad hoc tijela sastavljena od osoba koje obavljaju druge poslove u različitim javnim institucijama i nemaju dovoljno kapaciteta da provode
Vijesti / BiH-EU | 11. 12. 2017. u 17:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Press konferencija

Transparency International u BiH izvršio je analizu primjene državne antikorupcijske politike nakon dvije godine od usvajanja Strategije za borbu protiv korupcije (2015.-2019.), koja je pokazala da je u potpunosti provedeno samo 42 od ukupno 133 aktivnosti, što ukazuje da "institucije slabo poštuju obaveze usvajanjem polovičnih i nekvalitetnih rješenja", te na "nedovoljnu koordinaciju svih aktera u provođenju antikoruptivnih aktivnosti".

Tijela za sprečavanje korupcije, kako je istaknuto  je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu, predstavljaju ad hoc tijela sastavljena od osoba koje obavljaju druge poslove u različitim javnim institucijama i nemaju dovoljno kapaciteta da provode antikorupcijske aktivnosti.

Pored toga, nemaju osigurane adekvatne administrativne, financijske i institucionalne resurse.

''Navedena tijela su uz Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije jedni od vodećih zaduženih za aktivnosti iz Strategije i pratećeg Akcionog plana, a nije iznenađujuće da je unutar prvog cilja, koji se odnosi na uspostavljanje institucionalnih kapaciteta samo 32 posto aktivnosti u potpunosti provedena'', navela je Ivana Korajlić iz TI u BiH.

U okviru drugog starteškog cilja, posebno su ostvareni loši rezultati koji se tiču financiranja političkih stranaka iz razloga što Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih stranaka iz svibnja 2016. godine nije usklađen sa preporukama GRECO-a.   

Bolji rezultati nisu ostvareni ni u pogledu sprečavanja sukoba interesa, javnih nabavki i smanjenja diskrecijskih ovlaštenja.

Također, u provedbi trećeg cilja – unapređenje djelotvornosti i efikasnosti pravosudnih institucija i organa za provođenje zakona u oblasti borbe protiv korupcije - vidljivi su problemi na koje ukazuje TI posljednjih godina.

''Odnose se na suviše blagu kaznenu politiku za izvršitelje kaznenih djela korupcije, gdje dominiraju uvjetne presude, gotovo potpuno izostanak procesuiranja slučajeva korupcije koji zaokupljuju najveću pažnju javnosti odnosno političke korupcije na najvišim nivoima, te na nedovoljan broj korupcijskih kaznenih djela'', kazala je izvršna direktorica TI Lejla Ibranović.

Negativni trendovi primjetni su i u realizaciji četvrtog cilja, te je utvrđeno da treba doći do većeg uključivanja svih relevantnih aktera u sprečavanje korupcije i podizanja svijesti cjelokupnog društva.

Vidljivo je da su aktivnosti za koje je isključivi nositelj Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije provedene ili se provode na zadovoljavajućem nivou, dok nedostajući kapaciteti drugih tijela za sprečavanje korupcije i dalje predstavljaju izazov u potpunom provođenju aktivnosti iz posljednjeg petog strateškog cilja, uspostavljanje efikasnih mehanizama za koordinaciju borbe protiv korupcije.

Kopirati
Drag cursor here to close