Očekivanja

Tegeltija: Do ljeta moguć kandidatski status

Tegeltija je naveo da Vijeće ministara, usprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, aktivno radi na ispunjavanju 14 prioriteta
Vijesti / BiH-EU | 08. 03. 2021. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija smatra da BiH do ljeta može dobiti kandidatski status za članstvo u EU, što obrazlaže stavovima Europske komisije i drugačijim pogledom prema zapadnom Balkanu, a samim tim i prema BiH.

Tegeltija je naveo da Vijeće ministara, usprkos krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, aktivno radi na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije koje treba ispuniti da bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju EU.

"Napravljen je pomak o nekim pitanjima koja su dugo bila u zastoju, a u domenu su aktivnosti Savjeta ministara. Trenutno najveći problem su izazovi koje je postavila globalna kriza izazvana pandemijom, s kojom se borimo kako mi u BiH, tako i EU i cijeli svijet, kao i brojne neizvjesnosti povezane s njom", rekao je Tegeltija za sarajevsko "Oslobođenje".

Predsjedavajući Vijeća ministara ističe da je BiH, usprkos svemu, u tijeku 2020. godine ostvarila rezultate i pokazala da je predana europskom putu, što su potvrdili i iz Europske komisije, piše Srna.

"Treba imati na umu da je proces pristupanja EU dvosmjeran. Stječe se utisak da se za svako naredno proširenje EU značajno podiže ljestvica uvjeta i zahtijeva koji se stavljaju pred zemlju kandidata ili potencijalnog kandidata", dodao je Tegeltija.

Tegeltija je konstatirao da za BiH, iz perspektive zemlje sa statusom potencijalnog kandidata za članstvo, ovo nije ohrabrujuće i ne šalje dobru poruku za donošenje teških političkih odluka.

Kopirati
Drag cursor here to close