Dugoročni budžet EU

Što Europska unija traži od BiH?

Međutim Europska unija ima uvjete. Što se od nas traži i u šta će novac biti utrošen istraživala Zana Džubur.
Vijesti / BiH-EU | 14. 12. 2020. u 08:32 Bljesak.info
Dugoročni budžet EU: Šta Evropska Unija traži od BiH?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Usvajanjem dugoročnog budžeta Europske unije otvorena je i mogućnost povlačenje devet milijardi eura grantova za infrastrukturne projekte u zemljama Zapadnog Balkana.

Međutim Europska unija ima uvjete. Što se od nas traži i u šta će novac biti utrošen istraživala Zana Džubur.

Zvuči vrlo jednostavno, Bosna i Hercegovina može iskoristiti financijsku injekciju ukoliko bude imala jasne, konkretne i decidne programe za ekonomski oporavak iza kojih će jedinstveno stati. Sredstva iz budžeta EU ne mogu biti operativna sve dok ne izvršimo potrebne reforme koje od nas zahtijeva EU.

Ono što čujemo od političkih predstavnika u BiH jeste da ćemo dobiti ta sredstva, treba uzeti s rezervom jer je pitanje hoćemo li uspjeti ispuniti uvjete da bismo uopće povukli ta sredstva koja su nepovratna. To nisu sredstva kao što su sredstva MMF-a gdje se trošilo tko kako hoće.

''Ovo je vrlo bitno u kontekstu javnih investicija, posebno interesantno za aktuelnu recesiju, dakle mi očekujemo minus 6,5 posto pada ove godine, svakako nastavak recesije u 2021. što znači da je dobro da iskoristimo ta sredstva kako bi pokrenuli javne investicije'',  Denis Čerkadžić, stručnjak za europske integracije.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar objašnjava: ''Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija prije pola godina predstavio je u Bruxelles nekoliko projekata u koje se planiraju uložiti sredstva dobivena od EU. Međutim, svjestan je da se prije toga moramo fokusirati na zakone koji su već u proceduri''.

To je prije svega zakon o javnim nabavki koji je pretpostavka da bi apsolutno ovaj investicioni ciklus trebao biti pokrenut, zatim zakon o sprečavanju sukobu interesa i zakon o VSTS-u. Siguran sam da će BiH nastaviti s ispunjavanjem svojih obveza

A ako ne nastavimo s ispunjavanjem obveza, kao što je to bila praksa ranije, na sredstva iz Budžeta EU možemo zaboraviti.

Odlazi na BiH skoro dvije milijarde eura, granta i to je šansa. Ranije se znalo događati da izgubimo sto milijuna eura jer nismo ispunili neke uvjete.

Dobiti novaca bez uvjeta i bez ikakvih reformi znači kolokvijalno kažem ubaciti novac u budžet i taj novac neće imati afekat.

Sredstva Europske unije su nam potrebnija nego ikad, naročito zbog cjelokupne ekonomske situacije u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi zbog pandemije Covida-19, pojašnjavaju u Europskom pokretu BiH.

Mislim da je vrijeme da se okrenemo vrlo ozbiljnijem pristupu kada je u pitanju utrošak sredstava EU, mora se to raditi puno ozbiljnije transparentnije, kredibilnije. Važan je svaki novac koji dolazi u BiH i nadam se da ćemo vrlo seriozno pristupiti svemu tome i da neće na kraju biti nekih problema ili elemenata koji bi nas dovesti na neki stub srama.

A da se ne bismo doveli do stuba srama, svaki dobiveni euro morat ćemo opravdati. Podsjećamo, BiH još nije ispunila uvjete koje je tražila Europska unija, a koji se odnose na dobivanje makrofinancijske pomoći od 250 milijuna eura. Kako je ranije priopćeno, povlačenje ovih sredstava ovisit će od budućeg aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close