Zakon o zaštiti FBiH

Sindikati poručili Vladi: Bacate prašinu u oči

Iako su godinama insistirali na usvajanju tog zakona kojim se konačno trebao zaštititi radnik na radnom mjestu u skladu sa europskim standardima, usvojeni Zakon ne garantira tu sigurnost.
Vijesti / BiH-EU | 24. 09. 2019. u 17:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine nezadovoljan je tekstom danas usvojenog Zakona o zaštiti FBiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

''Iako smo godinama insistirali na usvajanju ovog zakona kojim se konačno trebao zaštititi radnik na radnom mjestu u skladu sa europskim  standardima, usvojeni Zakon ne garantira tu sigurnost. Posebno zabrinjava činjenica da sam Zakon predstavlja mrtvo slovo na papiru do donošenja podzakonskih akata za njegovo provođenje, a za to je postojao rok od dvanaest mjeseci. S obzirom na dosadašnju praksu, gotovo ne postoji šansa da se neophodni podzakonski akti usvoje u kraćem roku'', naglasili su iz SSSBiH.

Navode da "Zakonom nisu regulirana sva pitanja iz oblasti sigurnosti i zdravlja na radu, pa je i dalje predviđena primjena pravilnika iz 50-ih, 60-ih,… godina prošlog stoljeća".

''Usvajanje ovakvog zakona predstavlja bacanje prašine u oči i radnicima i cjelokupnoj javnosti. Bilo je sasvim dovoljno vremena, čak i previše, za usklađivanje Zakona sa svim europskih standardima i za usvajanje u tekstu kojim će biti ispunjena njegova osnovna zadaća, a to je zaštita radnika na njihovim radnim mjestima. Još jednom se pokazala pogubnost izostanka socijalnog dijaloga u Federaciji BiH prilikom stvaranja zakona koji se odnose na radnike'', smatraju iz SSSBiH. 

Podsjećaju da su na taj problem upozoravali, ali da "dosad nije bilo razumijevanja od strane predstavnika izvršne vlasti".

''Nadamo se da će članovi Doma naroda Parlamenta FBiH razmotriti sve savjete SSSBiH date na Prijedlog zakona o zaštiti na radu i da će usvojiti Zakon u tekstu koji će biti prihvatljiv za radnike'', ističu iz tog sindikata. 

Kopirati
Drag cursor here to close