Reforme

Softić: Do kraja godine dodijeliti BiH status kandidata

Sasoli i Fiko pozvali su zemlje regije da nastave sa započetim reformama, ističući da će institucije EU i u političkom i u ekonomskom pogledu pratiti reformski proces.
Vijesti / BiH-EU | 26. 04. 2021. u 20:22 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić istaknuo je da jasna europska perspektiva za BiH predstavlja snažan integrativni faktor i važan alat za prevladavanje unutarnje polarizacije, te pozvao službenike EU da prepoznaju kredibilne reformske napore BiH i da zemlji do kraja ove godine dodijele status kandidata za članstvo u Uniji.

Softić je sudionicima interparlamentarne online radionice "Zapadni Balkan: između multipolarizma i procesa europskih integracija" rekao i da je BiH odučna da nastavi sa započetim reformama zasnovanim na poštovanju europskih principa, demokratije, vladavine prava i zaštite osnovnih ljudskih prava.

On je naveo da je prioritet BiH prevazilaženje preostalih sukoba, jačanje regionalne suradnje i uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa u regiji.

Predsjednik Europskog parlamenta David Sasoli i predsjednik Zastupničkog doma Parlamenta Italije Roberto Fiko izrazili su snažnu podršku procesu proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana.

Oni su naglasili da EU izražava jasan stav da je budućnost regije u Uniji, da je zapadni Balkan neodvojivi dio Europe i da je članstvo država zapadnog Balkana od strateškog interesa za EU, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Sasoli i Fiko pozvali su zemlje regije da nastave sa započetim reformama, ističući da će institucije EU i u političkom i u ekonomskom pogledu pratiti reformski proces.

Oni su istaknuli činjenicu da se EU u posljednje vrijeme suočila sa brojnim problemima koji su usporili proces proširenja, ali i upozorili da se EU i zemlje zapadnog Balkana samo zajednički mogu izboriti sa izazovima kakve predstavljaju pandemija virusa korona, migracije, trgovina ljudima, te borba protiv terorizma i kriminala.

Sudionicima radionice obratili su se i europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i generalni tajnik Europske službe za vanjske poslove (EEAS) Stefano Sanino, koji su naglasili činjenicu da nema nikakve sumnje da je budućnost zapadnog Balkana u EU.

Oni su pozvali zemlje regije da na najbolji način iskoriste Paket ekonomske podrške EU vrijedan 3,3 milijarde eura.

Varhelji je najavio da će EU u narednom periodu zemljama regije osigurati više od 650.000 cjepiva protiv virusa korona, kao i da će nastaviti da snažno pomaže ekonomski oporavak svih zemalja zapadnog Balkana.

On je dodao da će EU, kroz provođenje revidirane metodologije, ojačati kredibilitet procesa proširenja koji sve zemlje regije treba da dovede do članstva u EU.

O provođenju reformi u BiH govorio je i šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler.

Radionicu "Zapadni Balkan: između multipolarizma i procesa europskih integracija" organizirao je predsjednik Komisije za vanjske i europske poslove Zastupničkog doma Parlamenta Italije Pjero Fasino.

Kopirati
Drag cursor here to close