Twinning projekt

Skupština HNŽ: Predstavnici županijske vlasti educirani o poslovima europskih integracija

Cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta županijskih skupština s ciljem pripreme skupština, zastupnika, administracije i osoblja u poslovima europskih integracija, posebno donošenja zakona i prilagođavanja bh. zakona propisima Europske unije.
Vijesti / BiH-EU | 19. 11. 2019. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Twinning projekta Europske unije 'Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima europskih integracija' se već više godina realizira u BiH. Projekt je realiziran na nivou Parlamenta BiH, entitetskih parlamenata, Gradskog vijeća Brčko Distrikta te se sada provodi na županijskog razini.

''Mi smo u Domu naroda prvenstveno razgovarali s gospodinom Horvatom, koji je voditelj ovog projekta na temu da to učinimo na neki način dostupnije županijskim skupštinama, odnosno zastupnicima koji sjede u tim skupštinama i evo uspjeli smo'', istaknuo je Tomislav Martinović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNŽ.

Cilj ovog projekta je jačanje kapaciteta županijskih skupština s ciljem pripreme skupština, zastupnika, administracije i osoblja u poslovima europskih integracija, posebno donošenja zakona i prilagođavanja bh. zakona propisima Europske unije.

''Ovdje su prisutni ljudi iz parlamenata zemalja EU, iz Mađarske, Belgije, Hrvatske. Danas ćemo izmijeniti iskustva sa predstavnicima flamanskog parlamenta iz Belgije vezano za usklađivanja na nivou regija u Belgiji sa propisima, odnosno načinu usklađivanja s pravnom stečevinom EU i njihovim propisima. Naravno, kroz razgovor vidjeti kako oni različita mišljenja usklađuju na nivou Belgije, kako bi to onda bio jedinstven glas prema EU'', ističe Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNŽ.

''Danas ćemo prvi put razgovarati o kompletnim iskustvima kad je u pitanju flamanski parlament, znači to je jedna od tri regije u Belgiji, državi koja je jako slična BiH. Vidjet ćemo kako to funkcionira na nivou usklađivanja zakonodavstva kojeg oni donose u svojoj regiji, a vezano je za zakonodavstvo EU'', ističe Martinović.

Špago ističe kako se nada da će i zastupnici i stručno osoblje Skupštine usvojiti sve bitno za rad kako bi se sve obaveze koje budućnost donosi realizirale uspješno, odnosno da Skupština HNŽ ''ne bi bila problem u tim procesima europskih integracija i zbog neizvršavanja svojih obaveza otežavala ili usporavala te procese''.

Radionica o aspektima procesa europskih integracija u okviru Twinning projekta Europske unije 'Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima europskih integracija' održana je u utorak u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije.

Kopirati
Drag cursor here to close