Ništa bez podrške EU-a

Sattler: U BiH trenutno imamo 15 projekata vrijednosti 250 milijuna eura

Bez značajne financijske podrške koju je osigurala EU, BiH ne bi mogla raditi na realizaciji projekata
Vijesti / BiH-EU | 15. 06. 2021. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler rekao je danas da je u BiH trenutno u tijeku 15 infrastrukturnih projekata EU u vrijednosti od 250 milijuna eura koji su osigurani kroz nepovratna sredstva.

Kako je kazao šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, njegov zadatak je jasan a to je približavanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Razgovor o mostovima

Sattler se danas u Brčkom sastao s ministrom komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojinom Mitrovićem i ministrom mora, transporta i infrastrukture Hrvatske Olegom Butkovićem, a u prisustvu gradonačelnika Brčko distrikta Eseda Kadrića. Kako je istakao Sattler, danas nisu razgovarali samo o “filozofskim aspektima” nego o praktičnoj realizaciji projekata, piše N1.

''Zadovoljstvo mi je što sam prisustvovao ovom sastanku gdje smo razgovarali na brojne teme. U fokusu su bili rješavanje pitanja oko mostova i dalje povezivanje BiH s Hrvatskom, odnosno s EU. S tim o vezi smo razgovarali o mostovima Gradiška i Svilaj. Postoji spremnost za otvaranje mosta Svilaj u toku ljetnih mjeseci ove godine, a u cijelosti bi trebao da bude spreman za otvaranje i most Gradiška u svibnju 2022. godine'', istaknuo je.

Kazao je i da što se tiče EU, oni će nastaviti s pružanjem podrške BiH.

Bez podrške ne bi radili

''Zahvaljujući značajnoj financijskoj podršci koju je osigurala EU, bez nje ne bi bilo moguće raditi na realizaciji ovih projekata. Trenutno u BiH imamo oko 15 ključnih infrastrukturnih projekata koji su u toku i ukupne vrijednosti od preko 250 milijuna eura koji su osigurani kroz grantove. To su značajna sredstva koja će omogućiti da se ide dalje i nastavi prema planu'', dodao je Sattler.

Šef Delegacije EU u BiH se zahvalio vlastima Brčko distrikta, koji su, kako je naveo, protekle dvije godine pokazali da je suradnja itekako moguća i da mogu poslužiti kao primjer drugima.

''Jedan od uspješnih pokazatelja jeste i Zakon o mirnom okupljanju koji je u skladu sa europskim standardima. Ovo su dobri primjeri koji pokazuju da kroz zajednički rad možemo ostvariti neke od zacrtanih ciljeva'', rekao je.

Kazao je i da će se otvoriti radovi na rekonstrukciji Luke Brčko, koja je značajna ne samo za građane Brčkog, već i za ekonomiju BiH i turizam.

Kopirati
Drag cursor here to close