EU

Sattler: Može biti samo jedna vizija

''Meni je bilo zadovoljstvo da vidimo sve snažniju političku podršku svih političkih subjekata u zemlji. To je prava šansa za iskorake'', istaknuo je.
Vijesti / BiH-EU | 09. 05. 2020. u 21:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Suština Europske unije je mir i solidarnost i to jednako važi i danas. Upravo zato je važno da Bosna i Hercegovina prihvati ponudu da postane članica Europske unije'', kazao je za BHRT Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Eurropske unije u BiH.

Sattler se osvrnuo na važnost Summita europskih lidera koji se prije nekoliko dana održao preko videolinka.

''Mislim da treba možda napraviti korak unazad pa da vidimo gdje smo bili prije pola godine u listopadu, studenom prošle godine. Imali smo jako puno rasprava, nije bilo saglasnosti vezano za dalje iskorake prema članstvu za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. A, sada, evo, usred cijele krize pandemije sa koronom održava se summit čelnika Europske unije svih 27 zemalja članica i predstavnika zemalja Zapadnog Balkana koji su dali jednu vrlo velikodušnu ponudu i razgovarali generalno na temu europskih integracija, a što se tiče nekih konkretnih radnji imamo odluku o otvaranju pregovora za dvije zemlje i imamo usaglašenu metodologiju. Dakle, ne treba to zaboraviti. Bila je velika stvar da imamo summit i da imamo pozitivnu poruku za regiju, a poruka je da mi, kao Europska unija, ponovo izražavamo svoju nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi. Možda i još važnija druga poruka koja je došla iz regije da mi, kao lideri iz regije, potvrđujemo svoje opredjeljenje vrijednostima Europske unije i onim obećanjima koja smo dali vezano da dalje reforme. To je suština'', kazao je Sattler.


Glavna prepreka za BiH na njenom putu ka pridruživanju EU je, potvrdio je, njeno složeno uređenje.

''Morate imati političku volju za iskorake na europskom putu. Zašto to govorim. Govorim iz razloga što je ova zemlja u prošlosti pokazala da je itekako spremna da donosi odluke kada postoji suglasnost. Podsjetite se prije deset godina okolnosti, kada je bilo riječi o liberalizaciji viznog režima. Trebalo je ispuniti uvjete. Bosna i Hercegovina je to uradila. Nemojmo zaboraviti ni podnošenje zahtjeva za članstvo Europske unije, popunjavanje gotovo četiri tisuće pitanja iz upitnika Komisije ili zahtjeva za članstvo ili sporazuma o roamingu. Dakle, sve su to stvari koje govore da je moguće praviti iskorake ako postoji politička volja. Ja bih rekao da u ovom trenutku imamo inicijativu koja je došla iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine da se naprave zaista istinski iskoraci na europskom putu i vezano za 14 ključnih prioriteta iz mišljenja. Tako da mogu samo pozvati na sve domaće lidere da se ujedine oko ove inicijative. Vidjeli smo neke ohrabrujuće korake ovog tjedna sa određenim sastancima uključujući jučerašnji sastanak predstavnika svih razina vlasti. Meni je bilo zadovoljstvo da vidimo sve snažniju političku podršku svih političkih subjekata u zemlji. To je prava šansa za iskorake'', istaknuo je.

Napomenuo je kako za BiH ima jedno mjesto za stolom.

''Dakle, može biti samo jedna vizija. Za ovu zemlju se to ne smije zaboraviti. Rekao bih istovremeno da mnogi domaći političari razumiju cijeli karakter procesa proširenja Europske unije. To je proces koji temeljno mijenja društva'', naveo je.

Video: Intervju BHRT: Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH

 

Kopirati
Drag cursor here to close