Na putu prema EU

Sattler: Krajnje je vrijeme da lideri u BiH naprave korake naprijed

Sada je važno da stare prepreke ne izađu ponovo na površinu dok zemlja bude izlazila iz krize, kako bi bila u mogućnosti brže napredovati ka članstvu u Europskoj uniji.
Vijesti / BiH-EU | 06. 05. 2020. u 12:35 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovine Johann Sattler, uoči današnjeg summita EU i zapadnog Balkana, koji će biti održan u video formatu, ističe da bi taj događaj trebalo značiti novi početak za Bosnu i Hercegovinu.

"Novi početak – Jedinstvo ispred podjela", poručio je veleposlanik u novom blogu, priopćeno je iz ureda Delegacije EU u BiH.

- Vjerujem da današnji događaj može i treba označiti novi početak za Bosnu i Hercegovinu. Sada je važno da stare prepreke ne izađu ponovo na površinu dok zemlja bude izlazila iz krize, kako bi bila u mogućnosti brže napredovati ka članstvu u Europskoj uniji. Vrata za Europsku uniju ostaju otvorena, a građanima se mora omogućiti da to i iskoriste.

Krajnje vrijeme za korak naprijed

Prošli tjedan, tri člana Predsjedništva BiH ponovili su svoje opredjeljenje ubrzanju europskog puta BiH kroz angažman na rješavanju 14 prioritetnih oblasti utvrđenih Mišljenjem Europske komsije. Inicijativa predviđa inkluzivan proces koji uključuje Vijeće ministara i parlamente i Mehanizam koordinacije. Također se predviđa sudjelovanje civilnog društva i stručnjaka kroz različite forume.

Krajnje je vrijeme da lideri u ovoj zemlji naprave korake naprijed, posebno imajući na umu da su ovi prioriteti predstavljeni prije gotovo godinu dana, bez da su vlasti uradile mnogo na njihovom rješavanju od tada. Umjesto toga, postizborne i druge političke razmirice otežale su nastavak neophodnih reformi - riječi su veleposlanika Sattlera.

On dalje naglašava da je demonstriranje jasne vizije o putu naprijed od najveće važnosti u ovom trenutku, kao i da iskustvo iz prve ruke u posljednja dva mjeseca pokazuje da politički lideri u BiH mogu brzo i konstruktivno djelovati i mogu ispuniti svoje obveze za dobrobit svih građana. Kada su ulozi visoki, a problemi i ciljevi zajednički, jedinstvo treba staviti ispred podjela, izričit je Sattler.

Pandemija koronavirusa, naglašava on, još jednom je dokazala koliko je važno da zemlja ima funkcionalne institucije.

- Kako svijet bude izlazio iz ove krize, mnoge stvari će se neminovno promijeniti. Za Bosnu i Hercegovinu današnji virtualni samit Europske unije i zemalja zapadnog Balkana može označiti novi početak. Nadam se da će se to i dogoditi.

Zajedno smo Europa

Ogromna većina građana u cijeloj zemlji dijeli težnje članstva u Europskoj uniji. EU surađuje s BiH na rješavanju pitanja prouzrokovanih pandemijom, a nastavit će raditi i na tome da zemlja napreduje u europskim integracijama brže nego je to bio slučaj prije krize. Svi građani Bosne i Hercegovine priželjkuju novi početak. Ne za dvadeset godina, već danas.

Proces je ponovo pokrenut, a za stolom ima mjesta za sve. Zajedno smo jači! Zajedno smo Europa - Sattlerova je poruka pred summit.

U posljednjih nekoliko tjedana, dodaje ovaj europski diplomata, stvari koje su se nekad činile nezamislivima, postale su uobičajene, poput fizičke distance, rada od kuće, sastanaka i donošenja odluka virtualno. Kada se ova kriza završi, svijet se neće vratiti uobičajenim načinima funkcioniranja: stvari će se promijeniti.

- Europska unija se brzo prilagodila novoj stvarnosti. Našli smo načine da za naše partnere na zapadnom Balkanu osiguramo hitnu pomoć u borbi protiv virusa. Isporuka medicinske opreme financirane sredstvima EU je već u tijeku, dok će se srednjoročna i dugoročna ekonomska pomoć početi koristiti u narednim tjednima i mjesecima. Solidarnost na djelu!

Prepreke ostavljene po strani

U prvim tjednima nakon izbijanja pandemije u BiH bilo je ohrabrujuće vidjeti kako se dugogodišnji problemi i prepreke ostavljaju po strani da bi građani dobili potrebnu pomoć. Kako su reagirali građani Bosne i Hercegovine? Učinili su ono što uvijek rade, u svakom dijelu ove zemlje, svih njenih oblasti i svake zajednice. Preuzeli su inicijativu i doprinijeli rješenjima, pokazujući solidarnost i otpornost.

Danas Bosna i Hercegovina sudjeluje na summitu Europske unije i zapadnog Balkana, na kojem se očekuje da susjedne zemlje izvijeste o snažnom napretku i predlože kredibilne regionalne inicijative. Domaćin summita je Hrvatska, kao predsjedavajuća Vijeća. Summit je prvobitno trebao biti održan u Zagrebu, ali se zbog pandemije održava u virtualnom formatu, što je još jedan primjer kako se stvari mogu dramatično promijeniti u vrlo kratkom roku - naveo je Sattler uz nadu da današnji događaj može i treba označi novi početak za Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close