Znaju se

Sattler iz Mostara: Čović je šampion europskoga puta BiH

Dodao je kako Čovića poznaje odavno te da jako dugo surađuju kroz neke ranije funkcije
Vijesti / BiH-EU | 29. 04. 2020. u 16:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Predsjednik Čović jedan je od najsnažnijih zagovornika i šampiona europskog puta i europskih integracija na čemu mu se ovim putem i zahvaljujem'', kazao je veleposlanik i predstavnik Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, Johann Sattler, nakon održanog sastanka s predsjedateljem Doma naroda BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Dragana Čovića u srijedu u Mostaru.

Dodao je kako Čovića poznaje odavno te da jako dugo surađuju kroz neke ranije funkcije. Podsjetio je kako je Čović uručio aplikaciju BiH za članstvo u EU.

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Sattler i predsjednik HDZ-a Čović

''Mislim da je to najznačajniji doprinos koji se može dati uoči predstojećeg summita u Zagrebu, da se može omogućiti da bih sljedeće srijede u Zagreb ide pripremljena, da ide spremna sa jednim konkretnim prijedlogom i planom aktivnosti za vremenski okvir za dvije i pol godine, odnosno do listopada 2022. godine, što je izuzetno važno'', kazao je Sattler.

Čelnik HDZ-a BiH je istaknuo kako ima ''neki kontinuitetet traženja ponovnog rješenja za ubrzanje europskoga puta u Bosne i Hercegovine''. Dodao je, i zahvalio se Sattleru što se sve čini s integracijama BiH ka EU, ali ističe kako smo formalno od toga još daleko.

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Sattler i predsjednik HDZ-a Čović

Čović je spomenuo kako bi zajedno mogli napraviti paralelne aktivnosti u radu izvršene i zakonodavne vlasti da bi sustav počeo funkcionirati i na taj način pokušaju pokrenuti gospodarstvo.

''Bojim se da će ožiljci koji će ostati, i kad završi čitav ovaj proces pandemije, biti izraženi, i ako ne budemo dobro organizirani, i uz svu pomoć prijatelja iz Europske unije i svijeta, teško da ćemo ovo sami iznijeti'', kazao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Sattler i predsjednik HDZ-a Čović

Sugovornici su se osvrnuli na održavanje lokalnih izbora u listopadu ove godine.

Čović dodaje da bi već sljedeći tjedan aktivnosti o održavanju izborima trebale biti stavljene na papir, što je i zakonski rok od 150 dana od dana izbora. Istaknuo je da ako ne bude preduvjeta za potpuno transparentno i zakonsko organiziranje izbora da moraju razmisliti što mogu učiniti.

Sattler je pružio podršku Čoviću na aktivnostima koje poduzima povodom održavanja izbora u gradu Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Sattler i predsjednik HDZ-a Čović

''Iskoristio sam priliku da ohrabrim predsjednika Čovića da nastavi naporno raditi na iznalaženju političkih rješenja koji će omogućiti održavanje izbora. Pravo mjesto za usuglašavanje i za dogovore je svakako u samom parlamentu'', kazao je veleposlanik podsjećajući na presuda Europskog suda za ljudska prava u slučaju Baralija protiv BiH.

Pozvao je građane BiH, kao i Mostara, da izađu na listopadske izbora i glasaju.

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Sattler i predsjednik HDZ-a Čović

Veleposlanik Sattler je naglasio koliku pomoć europska zajednica daje Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama Zapadnog Balkana, gdje je, tvrdi, BiH najveći korisnik.

Ističe da su po pitanju EU integracija urađeni neki koraci u BiH, ali da ''ovaj proces bi trebao biti brži'', jer ogromna većina građana želi vidjeti BiH kao dio EU obitelji.

Pitanja novinara nakon njihovih obraćanja nisu bila moguća.

Kopirati
Drag cursor here to close