Psi laju, karavane prolaze...

Put BiH u EU: Političari optimistični, a svi rokovi probijeni

Put BiH k članstvu u EU je punoljetan. Punih 18 godina s mnogo prepreka i problema.
Vijesti / BiH-EU | 19. 10. 2017. u 21:13 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Domaćim političarima puna su usta reformi kojima se treba okrenuti i tako pokrenuti zemlju na njenom europskom putu. U praksi, stvari stoje drugačije. Brojne nesuglasice, probijeni rokovi i vječni deklarativni optimizam političara slika su i prilika europskog puta na bh. način.

Put BiH k članstvu u EU je punoljetan. Punih 18 godina s mnogo prepreka i problema. Najkonkretniji napredak dogodio se 2015., stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te usvajanjem Reformske agende. Uslijedila je predaja aplikacije za članstvo, te uručivanje Upitnika Europske komisije, piše N1 BiH.

I novi problemi. Tko će prevesti Upitnik i u kom roku? Jedan propali tender, i nekoliko mjeseci kasnije, prevođenje Upitnika je počelo. Već sada smo službeno jedina zemlja u regiji koja Upitnik nije prevela i vratila u Bruxelles za tri mjeseca. Mi smo već na tri puta sto dana.

Za to vrijeme, mnoge reforme na koje smo se obavezali su na čekanju. Mirovinski sustav javne nabavke, poljoprivredni sektor, siva ekonomija. Bruxelles upozorava, političari ne haju.

"Nas izgovori ne zanimaju. Provedite te stvari ako želite. Ako ne želite, i to je u redu. Nas priča ne zanima, hoćemo da vidimo konkretne rezultate", rekao je Lars Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH.

Konkretne rezultate žele i građani. One čije će benefite osjetiti u svakodnevnom životu, a ne one na papiru.

''Moguće je da se provedu reforme, a da najveći dio društvenih problema ostane tamo gdje jesu, jer reforme se mogu provoditi i formalno i suštinski", kazao je Igor Stojanović iz Alijanse za EU integracije.

Formalno, reformski proces u BiH se odvija. Suštinski, usvajanje reformi često se žrtvuje zarad dnevne politike.

''Imali smo jedan Dom naroda vrlo protočan, osam točaka je usvojeno ključnih. Imali smo jedan neuspješan Zasupnički dom. Ja bih volio naravno da ide brže", izjavio je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Od dinamike reformi zavisit će i dobivanje kandidatskog statusa za BiH. Prema posljednjim najavama vlasti, to je prvi kvartal naredne godine.

Kopirati
Drag cursor here to close