Put

Sastanak bez Čovića: Svi žele u EU

Sudionici sastanka su izrazili žaljenje što se predstavnici HDZ-a nisu odazvali na poziv predsjedatelja Predsjedništva BiH.
Vijesti / BiH-EU | 04. 05. 2020. u 19:21 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva BiH su održali sastanak s ad hoc Političkom radnom skupinom za EU u cilju ubrzanja procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji sukladno zaključku s 11. redovite sjednice Predsjedništva BiH, koja je održana 28. travnja 2020. godine.

Sastanku su, pored članova Predsjedništva BiH, nazočili Zoran Tegeltija, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, Bisera Turković, zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH, Nebojša Radmanović, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić, drugi zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nikola Špirić, prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, i Bakir Izetbegović, drugi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na sastanku je potvrđeno da će Predsjedništvo BiH inicirati i voditi reformu radi ostvarivanja potrebnog stupnja usklađenosti s kriterijima za članstvo na temelju realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Naglašeno je da je cilj ove skupine potaknuti ukupan dijalog u BiH u cilju ispunjavanja uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa.

Svi sudionici sastanka su izrazili snažnu potporu napredovanju BiH ka EU i namjeru da se radi na ispunjavanju ovih uvjeta. Predstojeći Summit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu je prigoda da se otvori perspektiva za dobijanje kandidatskog statusa do konca ove godine.

Foto: PR / Predsjedništvo BiH sa ad hoc Političkom radnom skupinom za EU

Također je na sastanku izražena je zahvalnost Delegaciji EU u BiH i veleposlanicima  zemalja Kvinte koji su  su snažno pozdravili zaključak Predsjedništva BiH i njegovu posvećenost da predvodi proces ka realizaciji reformi po ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Europske unije.

Sudionici sastanka su izrazili žaljenje što se predstavnici HDZ-a nisu odazvali na poziv predsjedatelja Predsjedništva BiH, te izrazili nadu da će se uključiti u ovaj proces i sudjelovati na sastancima koji će biti održani u narednom razdoblju.

Kopirati
Drag cursor here to close