Direkcije za europske integracije

Precizirano 14 ključnih prioriteta; BiH umjereno do rano spremna za članstvo u EU

U Mišljenju je precizirano 14 ključnih prioriteta koji se odnose na politički kriteriji i to na demokraciju/funkcioniranje institucija, vladavinu prava, temeljna prava i reformu javne uprave.
Vijesti / BiH-EU | 30. 05. 2019. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijevod Mišljenja o zahtjevu za članstvo BiH u EU na jezike u službenoj upotrebi u BiH dostupan je na web stranci Direkcije za europske integracije.

U Mišljenju Europska komisija je ocijenila kako bi se pregovori o pristupanju trebali otvoriti kad Bosna i Hercegovina postigne potreban stupanj usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU, posebno u političkom kriteriju koji se odnosi na stabilnost institucija koje osiguravaju demokraciju, vladavinu prava, poštivanje ljudskih prava i prava manjina.

U Mišljenju je data detaljna ocjena ispunjavanja kriterija za članstvo u EU po svakom od 33 poglavlja pravne stečevine EU (acquis) te političkom i ekonomskom kriteriju, navodi se u priopćenju za javnost Direkcije za europske integracije.

Direkcija navodi kako je BiH umjereno spremna u dva poglavlja, određen stupanj spremnosti dostignut je u 16 poglavlja, a BiH je u ranoj fazi spremnosti u 15 poglavlja.

U političkom kriteriju ocijenjeno je kako BiH treba uložiti znatne napore kako bi ga u dovoljnoj mjeri ispunila dok je u ekonomskom kriteriju ocijenjeno kako je BiH postigla određeni stupanj makroekonomske stabilnosti, ali da su potrebne daljnje aktivnosti kako bi postala funkcionalna tržišna ekonomija.

U Mišljenju je precizirano 14 ključnih prioriteta koji se odnose na politički kriteriji i to na demokraciju/funkcioniranje institucija, vladavinu prava, temeljna prava i reformu javne uprave.

Od ovih 14 prioriteta na oblast demokracije odnosi se pet, na vladavinu prava tri, na temeljna prava pet i na oblast reforme javne uprave jedan, navodi se u priopćenju Direkcije za europske integracije.

Mišljenje o zahtjevu za članstvo BiH u EU je objavljeno 29.5.2019. godine u okviru Paketa proširenja Europske komisije za 2019. godinu, a uz Mišljenje objavljen je i Analitički izvještaj koji daje detaljnu analizu i procjenu ispunjavanja kriterija za članstvo u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close