Zagreb

Počeo summit lidera EU i zapadnog Balkana

Sudionici zagrebačkog summita će se pojaviti bez bilo kakvih državnih simbola i obilježja.
Vijesti / BiH-EU | 06. 05. 2020. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Summit lidera država članica Europske unije i zapadnog Balkana počeo je putem videolinka u Zagrebu. Ovo je prvi skup predstavnica EU i država zapadnog Balkana, od onog održanog u glavnom gradu Bugarske, Sofiji, prije dvije godine.

Situacija nastala zbog pandemijom COVID-19 onemogućila je održavanje summita u hrvatskoj prijestonici, kako je načelno bilo planirano. Sastanak se održava virtualno, sa temom raspravljanja pitanja koja su od zajedničkog interesa.

Sudionici zagrebačkog summita će se pojaviti bez bilo kakvih državnih simbola i obilježja. Bit će predstavljeni samo imenom i prezimenom, bez funkcije ili države koju predstavljaju.

Deklaracija koju će usvojit lideri EU na kraju sastanka, kako piše RSE, tiče se uglavnom rutinskih poruka koju europski službenici upućuju državama zapadnog Balkana svaki put kada se obuhvata neophodnost za reformski proces, vladavinu prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Nedostajat će glavna poruka koja se tiče potpune integracije ovog dijela kontinenta u europski blok, ali će lideri EU potvrditi “nedvosmislenu podršku europskoj perspektivi zapadnog Balkana”.

Europska unija spremna je podržati reformske i europske napore susjednih zemalja, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković prije početka virtualnog Zagrebačkog samita EU-a i zemalja zapadnog Balkana.

Premijer zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a kaže da je EU spremna podržati napore zemalja zapadnog Balkana.

"I to ne samo u kontekstu pregovora koje već vode Srbija i Crna Gora, ne samo u kontekstu vrlo važne odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijem i Albanijom, nego i kao poruka koja ide prema Bosni i Hercegovini, za Hrvatsku posebno bitnoj zemlji", istaknuo je Plenković.

Ističe da Hrvatska Bosni i Hercegovini želi pomoći na europskom putu i podržati razgovore između Srbije i Kosova. Dodaje da je zeleno svjetlo Skoplju i Tirani rezultat "diplomatskog i političkog angažmana Hrvatske i njezinih prijatelja i partnera".

Plenković je istaknuo da EU i financijski podržava zapadni Balkan u pandemiji koronavirusa, a Europska komisija "priprema veliki paket ekonomske pomoći koji će pratiti i redovita izvješća o napretku ovih zemalja".

 

Kopirati
Drag cursor here to close