Ministarstvo obrane

Pendeš u posjeti SAD-u o napretku BiH za NATO

Vijesti / BiH-EU | 12. 09. 2017. u 11:19 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvoga dana posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u ponedjeljak je u Washingtonu, u State Departmentu razgovarala sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog tajnika Hoytom Yeeom, a nakon toga i s direktorom za Balkan Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće Bradom Berkleyem.

Razgovaralo se o postignutom napretku BiH u procesu knjiženja vojne imovine, implementaciji Pregleda obrane i povećanom doprinosu NATO misiji u Afganistanu.

Ministrica Pendeš je sastanke iskoristila da otvoreno govori o trenutnom stanju, izazovima i perspektivama Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, posebno o aktivnostima značajnim za euroatlantski integracijski put BiH.

Pored toga, Pendeš je govorila kao panelistica na NATO-ovoj trodnevnoj Konferenciji o izgradnji integriteta u sektoru obrane.

Konferencijom se obilježava deseta obljetnica kako je Sjeveroatlantsko vijeće za partnerstvo (EAPC), u okviru plana za izgradnju obrambenih institucija (PAP-DIB), pokrenulo istoimenu inicijativu, u koju su MO i OSBiH uključeni od samog početka.

Ministrica Pendeš na konferenciji sudjeluje na poziv pomoćnika glavnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandra Alvargonzalesa.

U svome obraćanju, Pendeš je naglasila da je u okviru MO i OS BiH doneseno više od 180 mjera i preporuka za eliminiranje rizika korupcije i povećanja povjerenja u institucije. One se odnose na veću transparentnost u javnim nabavama, financijama, prijemu u službu, procedurama izbora vojno-diplomatskih predstavništava, edukaciji, primanju poklona, suzbijanju trgovine utjecajem i slično.

''U okviru Akcijskog plana MOBiH izradili smo metodologiju, a potom i Procjenu svih radnih mjesta unutar MOBiH na osjetljivost od korupcije. Ovu aktivnost proveli smo u suradnji s norveškim Centrom za integritet u oblasti obrane (CIDS) i prva smo institucija u državi koja je poduzela ovako konkretne poteze'', kazala je.

Navodeći primjere korupcije, Pendeš je istaknula da se radi na njihovom sankcioniranju. Posebno se osvrnula na uzimanje mita pri prijemu novih vojnika u službu i činjenicu da su nakon mjera kažnjavanja poduzeti i koraci za veću transparentnost i bolji nadzor prijema.

Izlaganje ministrica je zaključila pozitivnim primjerima poštivanja kodeksa ponašanja i primjernog angažiranja pripadnika OSBiH u zemlji, ali i međunarodnim vojnim operacijama.

Uz ministricu Pendeš, u izaslanstvu su i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije generalbojnik Mirko Tepšić, pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, stručna savjetnica za NATO-PfP programe Admina Pandžić te zamjenik veleposlanika BiH u SAD Miljenko Mišić i vojni izaslanik BiH u SAD brigadir Davorin Vučić, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close