Moguće opstrukcije

Odgovori na dodatna pitanja čekaju novu vlast

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke, smatra da su odgovori na upitnik puno jednostavniji od onoga što se pokušava predstaviti javnosti od strane političkih stranaka.
Vijesti / BiH-EU | 28. 12. 2018. u 08:23 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odgovori na dodatna pitanja iz upitnika Europske komisije koji su vraćeni BiH na doradu i dopunu mogli bi sačekati dok se ne formiraju nove vlasti, rečeno je "Nezavisnim".

Loš imidž

Naime, kako je objašnjeno, postoji zabrinutost da bi slanje odgovora Europskoj komisiji bez potvrde od strane novih vlasti, koje trebaju biti  formirane na osnovu rezultata izbora, moglo biti kasnije podložno osporavanjima i pokušajima opstrukcije, što bi se onda loše odrazilo na ionako loš imidž BiH.

Marina Kavaz-Siručić, glagnogovornica Direkcije za europske integracije BiH, kaže za "Nezavisne" da je sadržajno moguće preostale nefinalizirane odgovore završiti vrlo skoro u radnim grupama sustava koordinacije.

"Nakon što bi ti preostali odgovori bili privedni i na engleski, slijedi procedura potvrđivanja na svim nivoima vlasti, kako bi, nakon potvrde i u Vijeću ministara BiH, bili upućeni Europskoj komisiji. No i dalje nitko pouzdano ne može reći kada bi cjelokupan posao mogao biti završen", rekla je ona.

Neslužbeno, rečeno je da su glavne točke sporenja riješene na tehničkom nivou, ali da još ima dosta političkih pitanja koja nisu usuglašena.

Jednostavnije je

Kada se radi o Poglavlju 22, koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturalnih instrumenata, većina pitanja je na tehničkom nivou usuglašena, a poglavlje koje se odnosi na obrazovanje još je na nivou kantona, gdje se čeka rješenje.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke, smatra da su odgovori na upitnik puno jednostavniji od onoga što se pokušava predstaviti javnosti od strane političkih stranaka.

"Natezanje oko nadležnosti postalo je stil političkog življenja u BiH i istovremeno dobar izgovor za političke ucjene s jedne strane i s druge za nerad. Iza ovog stoji političko nadmudrivanje i slaganje stotine kockica u mozaiku tko bi mogao što na kojem mjestu dobiti, a što izgubiti", smatra ona. Ističe da se često dogodi da, kad proces postane dio političkih kalkulacija, dolazi do zastoja i odugovlačenja koje može oduzeti mnogo vremena, pišu Nezavisne.

Pristupanje EU nije prioritet

"To je ujedno i potvrda da pristupanje EU nije na listi prioriteta ovdašnjih političkih aktera i da se kroz njega prelama ovdašnja bremenita realnost, i to u svim segmentima: političke kulture, pravne države, političke volje, multikulturalizma i multietničnosti i svih drugih oblasti", istaknula je Topićeva.

Inače, upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore stekne uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU. Kvaliteta odgovora služi za ocjenu kompatibilnosti sa sistemom i vrijednostima EU i državama članicama EU. Europska komisija dostavlja upitnik nakon što država koja želi pristupiti EU podnose zahtjev za članstvo u EU. Ukupno postoji 3.200 pitanja koja su podijeljena u 33 poglavlja po oblastima društvenog života i državnog uređenja.

Kopirati
Drag cursor here to close