Sastanak

Novalić: Ulazak u Europsku uniju glavni prioritet

''Ulazak u Europsku uniju je naš glavni prioritet i građani Bosne i Hercegovine bez dvojbe znaju gdje pripadaju. No, ispunjavanje uvjeta za taj ulazak je naš, a ne zadatak EU'', kazao je premijer.
Vijesti / BiH-EU | 07. 10. 2020. u 16:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću zamjenica šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Ekaterina Dorodnova predstavila je Izvještaj Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, koji daje pregled ukupne pripremljenosti BiH za buduće članstvo u EU s obzirom na relevantne kriterije (politički i ekonomski kriteriji, europski standardi).

Ovaj izvještaj dio je godišnjeg paketa proširenja koji je u utorak objavila Europska komisija, a odnosi se na kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU.

''Ulazak u Europsku uniju je naš glavni prioritet i građani Bosne i Hercegovine bez dvojbe znaju gdje pripadaju. No, ispunjavanje uvjeta za taj ulazak je naš, a ne zadatak EU'', kazao je premijer.

Naglasivši da je domaćoj ekonomiji najveći udarac zadala pandemija koronavirusa, Novalić je ukazao na činjenicu da su kraj prošle i prvi mjeseci 2020. godine bili period najuspješnijeg ekonomskog razvoja Federacije BiH u posljednjih 25 godina.

Premijer Novalić je kazao i da se Bosna i Hercegovina mora vratiti ekonomskim reformama, ali da one moraju biti znatno brže provođene.

Tijekom susreta, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarano je i o sveobuhvatnom Ekonomskom i investicijskom planu za zapadni Balkan, kojeg je usvojila Europska komisija s ciljem poticanja dugoročnog ekonomskog oporavka regije. Riječ je o planu koji utvrđuje značajan investicijski paket u okviru kojeg će biti mobilizirano do devet milijardi eura sredstava za zapadnobalkansku regiju. Podržat će održivu povezanost, ljudske potencijale, energetiku, zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close