Bodo Webe

Ne vjerujem da će u BiH biti rata

Bodo Weber smatra da u BiH neće izbiti rat.
Vijesti / BiH-EU | 06. 05. 2018. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne vjerujem u mogućnost izbijanja rata u Bosni i Hercegovini, rekao je za Dnevni avaz politički analitičar, ekspert za Balkan Bodo Weber'', inače autor najnovijeg izvještaja Vijeća za politiku demokratizacije (DPC).

U njemu su posebno u fokusu propala politika Europske unije u BiH i dosadašnji neuspjeh u promjeni Izbornog zakona BiH.

''Mi u DPC-u se već više od desetljeća bavimo propadanjem BiH. Ono je počelo kada su SAD predale zapadno vodstvo na Balkanu Europskoj uniji. To se dogodilo 2005. godine. U isto vrijeme se prešlo s postratne politike izgradnje države u tzv. tranziciju ka ownershipu, tj. na proces potpunog prepuštanja vođenja države domaćim političkim elitama da nastave reformske procese u okviru EU integracije. No, radilo se, zapravo, o lažnoj paroli o tranziciji. Zapravo se naglo predala odgovornost domaćim akterima, bez spremnosti da se ima tranzicijski period te da se zaista stvara pretpostavka za tu predaju'', kaže Weber.

''Stalna podgrijavanja međuetničkih tenzija na površini. Ispod imamo stalno bujanje sustava “patronaže” kao bit egzistencije političkih elita. Riječ je o čvrstoj kontroli nad državnim resursima koju provode čelnici stranaka na područjima koja kontroliraju, te preko javnog sektora i nad dobrim dijelom privatnog sektora privrede, kao i nad društvom'', dodaje Weber.

Kaže kako je rezultat svega, na političkom nivou '' trajna politička destabilizacija putem podrivanja ustavnog poretka te uništavanja onih postratnih postignuća u demokratizaciji i uspostavljanju vladavine prava, a na socioekonomskom autodestrukcije te drastično socijalno raslojavanja''.

Kopirati
Drag cursor here to close