Optimistično

S proljećem ponovo o početku pregovora za članstvo u EU?

Pretpostavljamo da bi i mi mogli biti jedna od tema, jer barem ćemo imati neke rezultate na proljeće sljedeće godine koji se mogu ogledati u ovom Akcijskom planu i onom što BiH treba ispuniti, kazao je Dilberović.
Vijesti / BiH-EU | 07. 11. 2019. u 19:41 Bljesak.info
Na proljeće nova runda pregovora za članstvo u EU

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova priča u vezi s početkom pregovora za članstvo u Europskoj uniji sa zemljama regije, u kojoj bi se mogla naći i Bosna i Hercegovina – moguća je na proljeće, optimističan je direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović. Javnost na europskom putu Bosne i Hercegovine – vidi zaostajanja.

Ukidanjem smrtne kazne u Republici Srpskoj ispunjen je jedan od 14 ključnih prioriteta koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti kako bi dobila preporuku za otvaranje pregovora o pridruživanju Europskoj uniji. Prvi čovjek Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović nada se da će realizacijom postupka za izradu plana integriranja, pokrenutog u okviru mehanizma koordinacije, biti ispunjen još jedan. Dok su svih 14 prioriteta mjere koje će, ocjenjuje, biti dugo rješavane, 115 prioriteta iz Analitičkog mišljenja mora biti realizirano naredne godine.

“Nova priča u odnosu na regiju je vrlo moguća na proljeće. Pretpostavljamo da bi i mi mogli biti jedna od tema, jer barem ćemo imati neke rezultate na proljeće sljedeće godine koji se mogu ogledati u ovom Akcijskom planu i onom što BiH treba ispuniti iz Analitičkog izvještaja, i nadamo se da ćemo još uspjeti dati određene pozitivne segmente u kontekstu ovih 14 ključnih prioriteta”, kaže direktor Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović, prenosi BHRT.

Bosna i Hercegovina je na začelju među državama uključenim u proces stabilizacije i pridruživanja, a ispunjavanje uvjeta nakon objave mišljenja Europske unije ne ide zadovoljavajućom dinamikom, ocjena je Predsjednika Paneuropske unije BiH Osmana Topčagića.

“U ovoj situaciji, uz sve posljedice koje su izazvane izostankom odluke Europskog vijeća o otvaranju pregovora s Makedonijom i Albanijom, mislim da EU mora promijeniti takvu odluku, treba da donese odluku o otvaranju pregovora, treba da da jasnu poruku kako je proces pridruživanja i proširenja EU i dalje aktivan i živ”, smatra Topčagić.

“Imajući u vidu da se cijela regija nalazi na periferiji, posebno kada pročitamo posljednje mišljenje Europske komisije za BiH i Kosovo, možemo reći da su na periferiji, periferije integracija zato što, iako imamo deklarativno konsenzus, ja sam uvjeren iz prakse, onog trenutka kad dođe do konkretne reforme, da ćemo imati problem implementiranja”, navodi dekan Fakulteta političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo.

Uporište ovom stavu našeg sugovornika jeste činjenica da je jedna od ključnih reformi koju Europska unija zahtijeva u svom mišljenju izmjena načina i unutarnje strukture odlučivanja u BiH, što će, s obzirom na dosadašnju praksu, ići vrlo teško.

Kopirati
Drag cursor here to close