Sastanci

Ministar obrane u Bruxullesu o Programu reformi

U fokusu razgovora tijekom sastanaka bilo je inetnziviranje suradnje sa NATO-om, te implementacija Programa reformi BiH.
Vijesti / BiH-EU | 10. 03. 2020. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoka delegacija BiH predvođena zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova dr. Biserom Turković i ministrom obrane BiH dr. Sifetom Podžićem, 10. ožujka 2020. godine bila je u radnoj posjeti sjedištu NATO-a u Bruxullesu, gdje je sudjelovala na sastancima u formatima najviše razine.

Pored ministra obrane dr. Podžića, u sastavu delegacije su ispred MO i OS BiH bili i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju gospodin Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir dr. Jasmin Čajić, šef Ureda ministra obrane BiH gospodin Kemal Korjenić i zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković.

U fokusu razgovora tijekom sastanaka bilo je inetnziviranje suradnje sa NATO-om, te implementacija Programa reformi BiH.

Radna posjeta sjedištu NATO započela je radnim doručkom u formatu Sjevernoatlantskog vijeća i delegacije BiH, na kojemu su bili stalni predstavnici ili šefovi misija zemalja - članica NATO-a a koji predstavljaju najviše političko tijelo NATO-a.

Domaćin ovog događaja je bio stalni predstavnik Mađarske pri NATO Nj.E. Zoltan Nagy.

Aktivnosti delegacije MO BiH nastavljene su u Misiji BiH pri NATO, gdje je ministar Podžić sa suradnicima imao radni sastanak sa pripadnicima Vojnog dijela Misije BiH, tijekom kojega je izvršena priprema za poslijepodnevni sastanak NATO odbora zamjenika stalnih predstavnika ili šefova misija, te informiranje od strane brigadira dr. Jasmina Čajića o najvažnijim aktivnostima Vojnog dijela Misije BiH pri NATO.

Radna posjeta delegacije BiH je nastavljena sudjelovanjem na sastanku NATO odbora zamjenika stalnih predstavnika ili šefova misija, tijekom kojeg se ministrica vanjskih poslova dr. Turković fokusirala na političke aspekte Programa reformi BiH, dok je ministar obrane BiH dr. Podžić u svom izlaganju naglasio najvažnija pitanja iz oblasti obrane u kontekstu implementacije Pregleda odbrane, kao i Plana modernizacije OS BiH kao njegovog najznačajnijeg segmenta.

U izlaganjima predstavnika savezničkih zemalja tijekom sastanaka, naglašeno je da su saveznici prepoznali značaj reformskih procesa u BiH, kao i napore koje čine institucije BiH, naročito u pogledu implementacije Programa reformi BiH i u tom kontekstu su iskazali svoju podršku i ponudili pomoć.

Radna posjeta je završena je kasnim poslijepodnevnim satima, sastankom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji predstavlja najvišoj razini službenika NATO sa kojim se susrela delegacija BiH.

Cijeneći interes koji su tijekom sastanaka pokazali predstavnici savezničkih zemalja, kao i činjenicu da je NATO u posljednih nekoliko dana otkazao određeni broj događaja u svrhu preventivnih mjera zbog situacije uzrokovane širenjem ''corona-virusa'', a pri tome zadržavajući sastanke u formatu NATO - BiH, sve to na svojevrstan način ukazuje na značaj i važnost ovih sastanaka, kao i opredijeljenost NATO-a za pružanje podrške BiH i intenziviranje suradnje NATO – BiH u svim aspektima.

Kopirati
Drag cursor here to close