BiH EU

Krišto: Uskraćivanje prava konstitutivnim narodima, dovelo do nepoštivanja suda

Integracija BiH u EU značit će rješavanje političkih nesuglasica, rekao je predsjednik Narodne skupštine Mađarske László Kövér
Vijesti / BiH-EU | 27. 10. 2017. u 15:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelji Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Borjana Krišto i Ognjen Tadić susreli su se u Budimpešti sa predsjednikom Narodne skupštine Mađarske Lászlóm Kövérom, koji je poručio da će Mađarska i u budućnosti pružati punu potporu europskom putu BiH.

Kako je rekao, to nije interes samo Mađarske, nego i drugih članica EU. Prema njegovim riječima, integracija BiH u EU značit će i ublažavanje i rješavanje mnogih unutarnjih političkih nesuglasica u BiH.

Tijekom razgovora, Krišto je naglasila da u BiH postoji stalna unutarnja politička i pravna nesigurnost, te uskraćivanje prava konstitutivnim narodima na legitimno predstavljanje što je, po njenima riječima, dovelo do neprovođenja presuda Europskog suda za ljudska prava i presuda Ustavnog suda BiH.

Smatra da ukoliko se ne provedu prvenstveno presude Ustavnog suda BiH i ne dođe do izmjena Izbornog zakona BiH, da će biti moguće raspisivanje i održavanje Općih izbora 2018. godine, ali ne i provedba izbornih rezultata.

Nažalost, istaknula je, u BiH još ne postoji politička volja za rješavanje navedenih pitanja.

Tadić je istaknuo da danas mnogi dijele zabrinutost za budućnost EU, naglašavajući da se u zemljama koje nisu članice EU u velikoj mjeri osjeti i nazočnost drugih svjetskih sila, a ne samo nazočnost predstavnika službenog Bruxellesa.

Predsjedniku Narodne skupštine Mađarske kazao je da su građani BiH zabrinuti kada je riječ o novim uvjetima ulaska u EU za građane iz zemalja koje nisu članice ove zajednice. Izrazio je nadu da će Mađarska uložiti dodatne napore u svojoj vanjskoj politici da se takvi uvjeti, ako budu uvedeni, provode u što je moguće kraćem vremenu.

Krišto je zahvalila Kövéru na svemu što Mađarska, kao članica Europske unije i članica Višegradske skupine čini za BiH na putu europskih integracija BiH, posebno na uspješnom okončanju Twinning projekta jačanja uloge parlamenata u procesu europskih integracija 2016. godine.

Susret je održan u Budimpešti gdje se održava 8. Konferencija predsjednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana o euroatlantskim integracijama, priopćeno  je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close