Velike sile

Koji su interesi Rusije, Velike Britanije i EU-a prema BiH

Rusija je odlučila da je vrijeme da se ponovo uključi u događanja u Bosni i Hercegovini. Sve dolazi nakon što su formirane Komisije za istraživanje ratnih događanja u Srebrenici i Sarajevu.
Vijesti / BiH-EU | 08. 04. 2019. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Geopolitička situacija i interesi velikih sila ne zaobilaze Bosnu i Hercegovinu. U samo jednom danu isprepleli su se interesi Rusije, Velike Britanije i Europske unije na prostoru Bosne i Hercegovine. Poznati svjetski magazin "Politico" u svom europskom izdanju tretirao je mogućnost da misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini dođe u probleme zbog Brexita.

O ovoj temi su raspravljali i veleposlanici EU-a na nedavnom sastanku u Bruxellesu. A Rusija upućuje svoje mišljenje o Komisijama koje bi trebalo da se bave ratnim događanjima u BiH.

Brexit bi mogao stvoriti probleme

Iz Europske komisije za N1 potvrdili su da bi Brexit bez dogovora mogao stvoriti probleme u funkcioniranju misije Althea u BiH. Diplomatski izvori iz Bruxellesa također poručuju kako se ova misija mora održati, te da će se morati iznaći alternativno rješenje za ovu situaciju.

"Izlazak Velike Britanije iz Europske unije sigurno će imati posljedice na pojedine EU misije i operacije, uključujući operaciju EUFOR Althea, koja se provodi u Bosni I Hercegovini. Donesene su određene naredbe i zapovjedništvo operacije Althea je prebačeno prošli tjedan 29. ožujka u 12 sati na novog zapovjednika operacije, francuskog general-pukovnika Oliviera Rittimanna, koji je efektivno preuzeo zapovjed nad Operacijom od generala Sir Jamesa Everarda", kazala je Maja Kocijančič, glasnogovornica Europske komisije.

Velika Britanija ima značajnu ulogu u operaciji Althea. Pružaju ljudsku, logističku i operativnu podršku. Iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH potvrđuju, problemi su mogući, ali želja za nastavkom suradnje u BiH postoji.

"Operacija Althea pruža značajan doprinos sigurnom okruženju u Bosni i Hercegovini. Ujedinjeno kraljevstvo u potpunosti podržava ciljeve ove Operacije i nastavak mandata proisteklog iz UN-ovog Poglavlja VII i Sporazuma ''Berlin plus''. Nastavit  ćemo s pružanjem podrške tijekom procesa napuštanja EU-a, a planiramo zadržati UK doprinos Operaciji i putem dogovora o izlasku i budućem odnosu. U slučaju Brexita bez sporazuma, bit će potreban poseban dogovor za nastavak sudjelovanja britanskih snaga u Misiji EUFOR-a u BiH. Jasno smo stavili do znanja EU da smo spremni za takvu vrstu dogovora kako bi osigurali kontinuitet britanskog sudjelovanja", kazali su iz Veleposlanstva Velike Britanije u BiH.

Uključivanje Rusije u događanja u BiH

Istovremeno, Rusija je odlučila da je vrijeme da se ponovo uključi u događanja u Bosni i Hercegovini. Sve dolazi nakon što su formirane Komisije za istraživanje ratnih događanja u Srebrenici i Sarajevu.

"Više puta smo ponovili našu poziciju da su se ranije donosile selektivne odluke na Tribunalu za bivšu Jugoslaviju koje su bile antisrpske i posljednje dvije decenije zbog toga nisu doprinijele pomirenju u Bosni i Hercegovini. Nadamo se da će ovo doprinijeti rasvjetljivanju svih događaja u Bosni i Hercegovini pogotovo u Srebrenici i Sarajevu. Očekujemo da će rad komisija biti sveobuhvatan i nezavisan te da će sve organizacije u BiH pomoći njihov rad", kazala je Marija Zaharova, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Bakir Izetbegović u događanjima oko Brexita i mogućeg odlaska britanskih vojnika iz BiH ne vidi ništa posebno. U riječima koje dolaze iz Moskve ne vidi baš pozitivne signale.

"Meni je razočaravajuće što se Rusija sve više jednostrano stavlja na stranu onoga što rade lideru u RS-u. Bilo da je to dobro ili da je to loše. Ovo s Komisijom je definitivno loša stvar. Tako da...kao što rekoh razočaravajući jedan trend. Nadam se da će se zaustaviti od strane Rusije", poručio je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Da li će u idućim mjesecima nakon Brexita i europskih izbora Bosna i Hercegovina postati još interesantnija svjetskim silama pokazat će vrijeme. Sigurno je da predstoje zanimljiva događanja oko BiH i zapadnog Balkana.

Kopirati
Drag cursor here to close