Nakon zaostajanja i blokada

Izetbegović u Bruxellesu: BiH je uspjela pokrenuti procese za EU integracije

Konferenciju je otvorio šef parlamentarne grupe EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber, a završnu riječ na konferenciji je dao predsjednik EPP-a Joseph Daul.
Vijesti / BiH-EU | 16. 10. 2018. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sudjelovao je u radu konferencije pod nazivom "Europska unija - Zapadni Balkan: Kako zajedno graditi zajedničku budućnost" u Bruxellesu, a organizator konferencije je parlamentarna grupa Europske narodne stranke (EPP) u Europskom parlamentu, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Konferenciju je otvorio šef parlamentarne grupe EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber, a završnu riječ na konferenciji je dao predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Govoreći na panelu pod nazivom ''Unaprjeđenje društveno-ekonomskog razvoja kroz regionalnu povezanost i digitalnu ekonomiju'', Izetbegović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina u protekle četiri godine, nakon dugog razdoblja zaostajanja i blokada, uspjela pokrenuti procese na svom putu prema EU integracijama, priopćeno je.

Posebna pozornost na ovom panelu posvećena je poboljšanju socio-ekonomskog sektora, kroz razmatranje načina za poboljšanje ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade. Razgovaralo se o uvezivanju Zapadnog Balkana i Europske unije kroz poboljšanje transportnih veza, energetske sigurnosti, digitalne ekonomije, poslovne klime i mogućnosti za mlade.

 

Izetbegović je, navode u priopćenju, u svom izlaganju posebno napomenuo značaj Reformske agende, kojom je počela primjena širokog programa društveno-ekonomskih reformi, čime su između ostalog usvojeni novi entitetski zakoni o radu, te poduzete mjere na stabilizaciji proračunske potrošnje i fiskalne održivosti.

Izetbegović je govorio i o značaju regionalne suradnje, sa naglaskom na nesmetani protok roba, usluga i kapitala, te se osvrnuo i na netom završene Opće izbore u Bosni i Hercegovini, njihove rezultate i potrebu implementacije rezultata izbora i formiranja vlasti.

Tijekom posjete Bruxellesu, Izetbegović se sastao s predsjednikom Europske narodne stranke Josephom Daulom, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close