Poslali svoje izvješće

Iz RS-a se žalili Vijeću sigurnosti UN-a: Izloženi smo napadima SDA

Dvadeset i drugi izvještaj Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN odnosi se na razdoblje svibanj 2018. - listopad 2019. godine.
Vijesti / BiH-EU | 30. 10. 2019. u 17:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske usvojila je Dvadeset i drugi Izvještaj Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda koji je, u ime ovog bh. entiteta kao potpisnice svih aneksa koji čine Daytonski sporazum, glavnom tajniku UN-a i zemljama članicama Vijeća sigurnosti, uputio predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Dvadeset i drugi izvještaj Republike Srpske Vijeću sigurnosti UN odnosi se na razdoblje svibanj 2018. - listopad 2019. godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima s kojima se suočava BiH, a s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice, navode.

Napad bošnjačkih stranaka

"U Dijelu I Izvještaja istaknuta je posvećenost Republike Srpske Daytonskom sporazumu te objašnjeno zbog čega uređenje BiH utvrđeno Ustavom BiH (Aneks 4. Dejtonskog sporazuma) moraju poštovati sve strane i međunarodna zajednica. Republika Srpska uvjerena je da je daytonska formula put k uspjehu. Nažalost, određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvaćaju značaj i ne poštuju daytonska načela za buduću stabilnost i uspjeh BiH i nastavljaju da podrivaju daytonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih trvenja i zastoja. Uz to, Daytonski sporazum izložen je napadima najveće bošnjačke stranke u BiH, SDA. Nasuprot tome, Republika Srpska bezrezervno prihvaća Daytonski sporazum i samo traži da se Ustav BiH sprovodi onako kako piše", stoji u priopćenju.

Kako navode u Dijelu II, Republika Srpska naglašava svoju posvećenost radu ka konačnom članstvu BiH u EU.

Diktatorske ovlasti

"Republika Srpska već je ostvarila znatan napredak na traženim reformama za europske integracije i nastavlja predano raditi na pristupanju BiH u EU. Sa žaljenjem se konstatira da napredak BiH k članstvu u EU ometaju prisustvo visokog predstavnika koji je prisvojio diktatorske ovlasti, kao i blokada provođenja rezultata izbora održanih 2018. godine koju sprovodi SDA. Republika Srpska izražava uvjerenje da će, nakon što ove prepreke budu uklonjene, uz poštovanje daytonskog okvira, BiH moći da ispuni kriterij za članstvo u EU", navode, prenosi N1.

Sporna Deklaracija

U Dijelu III govori se, navode, o kontinuiranoj blokadi formiranja Savjeta ministara i vlada na drugim nivoima vlasti koju sprovodi SDA još od izbora 2018. godine.

"Republika Srpska traži od međunarodne zajednice da osudi ovo nepoštovanje i sprovođenje rezultata demokratskih izbora. Također, Republika Srpska poziva građane i članove međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti BiH da osude ekstremističku deklaraciju koju je SDA usvojila 14. rujna tekuće godine i koja poziva na rušenje Daytonskog sporazuma", stoji u saopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close