Zatupnica EU parlamenta

Ivana Maletić: Čapljina se razvija zbog dobre strategije i planiranja budućnosti

Vijesti / BiH-EU | 22. 09. 2017. u 10:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U hotelu ''Mogorjelo'', okviru manifestacije Dana općine Čapljina, održan je završni sastanak partnerske grupe i prezentacija ''Integrirane strategije razvoja općine Čapljina 2017. - 2027.''

Posebna gošća ovog sastanka bila je Ivana Maletić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu u klubu zastupnika europske pučke stranke, koja je održala predavanja na temu ''Učinkovito upravljanje gradom i mogućnosti financiranja projekata iz Europskih fondova''.

Ispred općine Čapljina, na ovom sastanku sudjelovala je Tamara Glavinić iz službe za lokalni ekonomski razvoj općine Čapljina.

Ivana Maletić ističe kako je za svaki projekt bitno imati strateški plan razvoja određene općine, koju općina Čapljina posjeduje.

''Vrlo je važno imati strateški plan razvoja općine, jer se projekti onda na svim područjima mogu vezati upravo uz taj strateški plan. Sve je lakše kad on postoji, jer je lakše funkcionirati i praviti pripremu nekog projekta. Često se događa da na lokalnim razinama, gradovi čekaju da se dogodi nešto iznad, na državnoj razini kako bi se oni uklopili u to. Vidim kako je Čapljina uzela stvar u svoje ruke i odlučila je raditi na projektu za razvoj svog područja'', ističe Maletić.

Strateški plan općine Čapljina napravljen je po najboljim standardima i preporukama, istaknuto je na sastanku.

''Poseban dojam na mene iz dokumenta strateškog plana ostavilo je to što su prepoznati glavni problemi, te je kao ključni problem istaknuta demografska obnova te neiskorišten poljoprivredni potencijal i kapacitet koji posjeduje Čapljina. Ako ulažete u gospodarstvo, a ne ulažete u demografiju onda se vaš projekt vrti u krug. Strategiju općine Čapljina dodatno dobrom čini to što je sve točno definirano, stvoreni su svi rokovi koji se trebaju poštivati, a uzeti su u obzir i potencijalni izvori financiranja'', zaključila je Ivana Maletić, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Ciljevi razvoja kod općine Čapljina vežu se uz poljoprivredu, turizam, infrastrukturu i edukaciju. Prilagodba i povezivanje onog što je poslodavcima potrebno s onim što djeca uče u svojim fazama obrazovanja jedan je od glavnih ciljeva razvoja.

Kopirati
Drag cursor here to close