Izazovi

Hrvatska na čelu Vijeća Europske unije - što to znači za BIH

Za razliku od susjeda, koji se mogu nadati otvaranju pregovora, BiH je ostala u mjestu, zbog neispunjavanja uvjeta i preporuka EU.
Vijesti / BiH-EU | 22. 01. 2020. u 20:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ Ilustracija

Hrvatska je na čelu Vijeća EU od 1. siječnja, do 30. lipnja ove godine. Svoje predsjedavanje, pod sloganom "Snažna Europa u svijetu punom izazova'' predstavili su u Sarajevu. Dosljedna politika proširenja je ono na čemu će se inzistirati, ali to za BiH ne znači mnogo.

Za razliku od susjeda, koji se mogu nadati otvaranju pregovora, BiH je ostala u mjestu, zbog neispunjavanja uvjeta i preporuka EU.

Četiri su konkretna prioriteta hrvatskog predsjedavanja EU u narednih 5 mjeseci - Europa koja se razvija, koja povezuje, koja štiti i koja je utjecajna. Ipak, posebna pažnja, kako ističu iz najmlađe članice EU, bit će usmjerena prema susjedima i politici proširenja, prenosi N1.

"Usredotočit ćemo se na postizanje napretka u pristavnom procesu. Zalagat ćemo se za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Bitan nam je mogući napredak BiH prema kandidatskom statusu. Hrvatska je spremna pomoći BiH na tom putu svojim svježim iskustvom pregovaračkog procesa, ali i svojim iskustvom članice EU", rekao je Ivan Sabolić, veleposlanik Hrvatske u BiH.

No, dometi te vrste pomoći su ograničeni sve dok BiH ne ispuni uvjete koje je pred nju postavila EU u mišljenju koje je dostavljeno u BiH. A od tada je urađeno ovo:

"Sam proces nakon analitičkog mišljenja koje ima 115 prioriteta je takav - sve institucije BiH donijele su akcijski plan koji je dobio potporu Vijeća ministara i akcijski plan je nešto na čemu trenutno radimo", kazao je Edin Dilberović, direktor DEI BiH.

Hrvatska će u svibnju biti domaćin summita lidera EU i država jugoistočne Europe, te je to idealna prilika za predstavljanje eventualnih rezultata.

"14 ključnih prioriteta je nešto što ćemo morati isporučiti, barem jedan njihov, dobar dio prije summita u Zagrebu, da bismo mogli razgovarati ozbiljno o budućim aktivnostima, odnosno o potencijalnom kandidatskom statusu za BiH", pojasnio je Dilberović.

VO: Od BiH se očekuju samo rezultati, jasna je poruka iz EU. No, za početak oni koji se tiču svih građana naše zemlje.

"Ove godine ponovo imamo izborni ciklus, s lokalnim izborima zakazanim za listopad. Tako da u svjetlu tih 14 prioriteta, podrazumijeva da izbori budu održani na cijeloj teritoriji BiH, i to podrazumijeva i Mostar", rekao je Johann Sattler, šef Izaslanstva EU u BiH.

Iz EU je jasno poručeno da će fokus ostati na regiji zapadnog Balkana. A kako će teći proces proširenja ovisit će od postignutih rezultata i nove metodologije proširenja Unije, koja će biti predstavljena 29. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close