Kandidatski status BiH

Hoće li nova vlast EU biti naklonjena BiH?

Hoće li o kandidatskom statusu BiH odlučivati nova Europska komisija?
Vijesti / BiH-EU | 04. 05. 2019. u 17:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok traju predizborna kampanja i pripreme za izbore u Parlamentu Europske unije, koji se održavaju krajem svibnja, BiH još čeka mišljenje o zahtjevu za kandidatski status. Iako se bh. vlasti nadaju da će o svemu odlučivati sadašnji sastav Europske komisije (EK), to postaje upitno.

S obzirom na trendove jačanja desničarskih partija u Europi, očekuje se da će u Parlamentu EU ojačati snage koje se ne zalažu za proširenje, imigraciju, ali i druga pitanja koja ovaj sastav Komisije propagira.

Na upit „Avaza“ o tome hoće li o bh. kandidatskom statusu odlučivati sadašnji ili novi sastav, iz Europske komisije je rečeno:

''Trenutno se razmatra zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, a naše mišljenje ovisit će o odgovorima koje smo dobili od bh. vlasti. Naša je namjera da to radi ovaj sastav Komisije''.

Trenutni sastav predvođen Jean Claudeom Junckerom te visokom predstavnicom za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini i komesarom za proširenje Johannesom Hahnom, prilično je naklonjen našoj državi.

Na to koji će sastav Komisije odlučivati o tome treba li naša država dobiti kandidatski status mogao bi utjecati i proces formiranja vlasti. Kako se još ne nazire datum kada bi vlast mogla biti formirana, veće su šanse da aktualni komesari o tome ne odlučuju.

Velika je mogućnost da taj posao bude prepušten novim snagama u EU, jer čak i da mišljenje bude gotovo, dužnosnici EU zbog nepostojanja vlasti nemaju ga kome predati u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close