Opaska iz EU

Hahn kritizirao Čovića: Neprihvatljivo je da negirate presudu šestorki

''Svatko od nas je, vjerujem, iskusio neku presudu suda s kojom niste zadovoljni. To je jedna stvar, ali druga stvar je poštivanje odluka suda. Bez tog temeljnog razumijevanja jednostavno nema napretka", poručio je Hahn.
Vijesti / BiH-EU | 04. 12. 2017. u 21:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Negiranje presude "šestorki", a prije svega izjave predsjedavajućeg Predsjedništva, Dragana Čovića - naišle su na kritike Europske unije, Veleposlanstva SAD-a, Misije OSCE-a u BiH, visokog predstavnika...

''Presuda je pojedincima, a ne narodu kako to Čović želi predstaviti - a njegove izjave nisu europske i ne doprinose stabilnosti BiH'', poručili su.

U nizu susreta, povjerenik za proširenje EU Johannes Hahn danas je bio rame uz rame i sa Čovićem. Iako je nakon posjete Predsjedništvu BiH bilo predviđeno obraćanje novinarima - nije se dogodilo. Otkazao ga je Hahn, kaže zbog gustog rasporeda.

No, tek nekoliko dana unatrag, deklarativno najveći zagovarač europskog puta Dragan Čović izjavljuje "ako treba europski put neka dugo čeka, ali ćemo se prije izboriti za svakog časnog predstavnika HVO-a i hrvatskog naroda u BiH".

Stoga mu Johannes Hahn danas poručuje:

"Svakako će biti jedan od suštinskih elemenata naše strategije za zemlje Zapadnog Balkana da se one fokusiraju na iste te vrijednosti, a europske vrijednosti podrazumijevaju poštivanje odluka suda. Svatko od nas je, vjerujem, iskusio neku presudu suda s kojom niste zadovoljni. To je jedna stvar, ali druga stvar je poštivanje odluka suda. Bez tog temeljnog razumijevanja jednostavno nema napretka", poručio je Hahn.

''Sud je presudio krivicu prema djelima, a ne nacionalnost'', ranije je kazao i visoki predstavnik, Valentin Inzko. Pozvao je da se slučaj Prlić i drugi ne politizira.

''Neprihvatljivo je uvjetovati budućnosti Bosne i Hercegovine presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine'', kazali su iz Veleposlanstva SAD u BiH za N1 komentirajući najave predsjedavajućeg člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića o upitnosti europskog puta države nakon posljednjih događanja i presuda u Haagu.

Kako su naveli iz Veleposlanstva, podrška presuđenih ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak.

''Kao što smo već mnogo puta naveli, sudske presude se moraju poštovati. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je pojedinačnu odgovornost za počinjene zločine. Izjave koje impliciraju kolektivnu odgovornost su netačne i predstavljaju pokušaj da se pojedinačna odgovornost prebaci na cijele grupe ljudi'', kazali su iz Veleposlanstva SAD za N1 i dodali:

''Neprihvatljivo je uvjetovati budućnosti Bosne i Hercegovine presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine. Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje'',poručili su iz Veleposlanstva SAD.

Kopirati
Drag cursor here to close