Kad postoji opredjeljenje

Hahn: BiH je pokazala da može provesti ozbiljne reforme

''BiH su potrebne fiskalne izmjene. One se odnose i na usvajanje dodatnih trošarina, koje su temelj za investiranje u infrastrukturu zemlje'', rekao je Hahn.
Vijesti / BiH-EU | 06. 10. 2017. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina pokazala je u protekle dvije godine da, kada postoji politička volja, neophodne reforme mogu se provesti. Da bi se to i dalje postizalo, potrebno je trajno opredjeljenje. Stoga je od posebne važnosti da se politički lideri BiH ponovo fokusiraju na daljnje provođenje reformi, posebno onih iz Reformske agende, a tiču se naročito socioekonomskih pitanja, vladavine zakona i javne uprave. Kako bi se to ostvarilo, potrebne su fiskalne izmjene. One se odnose i na usvajanje dodatnih trošarina, koje su temelj za investiranje u infrastrukturu zemlje. Očekujemo i odgovore na Upitnik'', kazao je u intervjuu za "Dnevni avaz" povjerenik za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn.

Pozdravio je i usvajanje Državne strategije prometa i s nestrpljenjem očekuje suglasnost čelnika u BiH kada su i druge državne strategije u pitanju, poput poljoprivrede, energije i zapošljavanja.

''One su preduvjet da država ima beneficije od izdašne financijske pomoći koju EU nudi i pruža ovim sektorima'', kaže Hahn.

Hahn naglašava da geopolitički položaj cijelu regiju čini strateški važnom.

''Prirodno je da time privlači interes globalnih aktera. S jasnom europskom perspektivom, zapadni Balkan bliže je EU i geografski i povijesno i kulturološki i, možda najvažnije ekonomski. EU je glavni trgovinski partner cijelog Balkana i uvjerljivo najveći izvor izravnih stranih investicija i novčane pomoći kroz grantove. Regiji zapadnog Balkana s pravom pripada mjesto u EU. Većina ljudi vaše regije misli isto što i mi.  Sve države zapadnog Balkana opredijelile su se za članstvo u EU. Takvo nešto realna je perspektiva, a ne neka "fake news". Jer, ja ne vidim nikakvu drugu geopolitičku alternativu, da je realna i da može parirati našoj. Niti po ambicioznosti niti po kredibilitetu'', kazao je Hahn za "Dnevni avaz".

Kopirati
Drag cursor here to close