Postignuća

Gudeljević: BiH ima velika očekivanja od EU Okvirnog programa za istraživanje

Tijekom diskusije razgovarano je o značaju COST-a u Europskom istraživačkom području, a sudionici su usvojili Deklaraciju COST-ove ministarske konferencije.
Vijesti / BiH-EU | 05. 05. 2021. u 17:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević obratila se uime Bosne i Hercegovine, video poveznicom, članovima Ministarske konferencije Europske suradnje u znanosti i tehnologiji (COST), koja je održana u hibridnom formatu.

Gudeljević je, između ostalog, naglasila kako BiH ima velika očekivanja od EU Okvirnog programa za istraživanje i inovacije.

''Bosna i Hercegovina ima velika očekivanja od novog EU Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Horizont Europe, gdje će, nadam se, biti priznate vrijednosti i postignuća unutar COST-a'', kazala je Gudeljević.

Istovremeno, najavila je kako će Ministarstvo civilnih poslova BiH poduprijeti sudjelovanje istraživača iz Bosne i Hercegovine u budućim COST akcijama.

Radni dio Ministarske konferencije COST-a, odnosio se na ulogu COST-a u budućem europskom istraživačkom prostoru.

Tijekom diskusije razgovarano je o značaju COST-a u Europskom istraživačkom području, a sudionici su usvojili Deklaraciju COST-ove ministarske konferencije.

Ministarska konferencija COST-a, je najviše tijelo Programa EU COST, koji je najstariji međuvladin okvir za međunarodnu suradnju u području znanosti i tehnologije. Osnovan je 1971. godine.

COST predstavlja koordinaciju istraživačkih projekata i znanstveno-istraživački rad kroz razmjenu znanja i vještina.

COST zajedno sa programom Horizont Europe, ranije Horizont 2020 i Eureka, čini tri stuba politike Europske unije za potporu znanosti i istraživanju, priopćeno je iz MCP-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close