Anketiranje

Građani RS-a žele u EU

Borislav Vukojević, rukovoditelj Anketnog centra Fakulteta političkih znanosti, izjavio je da je za 1.001 ispitanika ponuđeno nekoliko odgovora.
Vijesti / BiH-EU | 14. 11. 2019. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U bh. entitetu Republika Srpska 53,1 posto građana nije za ulazak Bosne i Hercegovine u NATO, dok je 61,2 posto za ulazak BiH u Europsku uniju, pokazalo je istraživanje koje je proveo banjalučki Fakultet političkih znanosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Borislav Vukojević, rukovoditelj Anketnog centra Fakulteta političkih znanosti, izjavio je da je za 1.001 ispitanika ponuđeno nekoliko odgovora.

Ako Srbija...

Kada su u pitanju NATO integracije 53,1 posto je onih koji su izričito rekli ne, 20,4 odsto je onih koji su rekli "da u svakom slučaju", a 8,5 posto ispitanika reklo je "da, ukoliko Srbija isto učini", dok je 18 posto ispitanika bilo bez odgovora ili odgovorilo "ne znam".

"Kada su u pitanje eurointegracije, preko 60 odsto je onih koji su sigurno za ulazak u EU, dok 9,6 posto veže svoju odluku za Srbiju, a manji je broj onih koji su protiv ulaska u EU. Htjeli smo da ispitamo i igra li starosna dob ispitanika ulogu i dokazali smo da igra, starija grupa, onih iznad 55 godina su više za ulazak u NATO-u i EU", kazao je Vukojević.

Istaknuo je da je starosna dob faktor koji najviše utječe na odlučivanje.

"Naravno, starije stanovništvo koje je iskusilo ono što je radio NATO devedeseth godina logično to pitanje posmatra kroz taj kontekst i zato nas je iznenadio odgovor da u svakom slučaju za NATO integracije. Zato ćemo da ispitamo razloge toga", rekao je on.

Prema rezultatima istraživanja, najviše onih koji su za ulazak BiH u NATO pripada grupi starijih od 60 godina.

Kada je u pitanju pristupanje BiH Europskoj uniji većinu ispitanika koji su se izjasnili protiv čine mladi između 18 i 41 godinu.

Više od trećine ispitanika misli da je ulazak u Europsku uniju moguć bez ulaska u NATO, a isto toliko i ne zna, dok je četvrtina ispitanika odgovorila da ulazak u EU nije moguć bez ulaska u NATO.

Za radove

Manje od 40 posto ispitanika smatra da bi ulazak u NATO dao doprinos izgradnji bolje ekonomske situacije i poticanju stranih investicija, a polovina ispitanika smatra da se to nikako ne bi dogodilo.

U budućnosti će biti provedena još dva istraživanja nakon događaja koji bi mogli da utječu na javno mnjenje, i to je nakon 9. siječnja i nakon obilježavanja godišnjice stradanja žrtava NATO bombardiranja.

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u četvrtak provedeno tijekom pet radnih dana u listopadu, urađeno je u okviru projekta Udruženja EDA Banja Luka, a financira ga Američko veleposlanstvo u BiH.

Aleksandar Draganić iz Udruženja EDA rekao je da je ovaj projekt zamišljen kao okvir za stvaranje osnove za studente, doktorante i magistrante da bi mogli da rade znanstvene radove vezane za ovu temu.

Zdravko Zlokapa, dekan Fakulteta političkih znanosti, rekao je da je u pitanju najaktualnije političko pitanje danas.

"Zanimljivo je da su stariji građani pokazali tendenciju da se više izjašnjavaju za ulazak u NATO pakt, a zanimljivo je da su mnogi građani ulazak u NATO pakt odbijali uvjetno, odnosno ako Srbija to uradi ona možemo i mi. Rezultati su podložni različitim interpretacijama", kazao je Zlokapa.

Kopirati
Drag cursor here to close