Mi i EU

Gdje smo stali?

Iz godine u godinu europski put BiH i kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU svodi se na optimizam bh. političara i davanje datuma.
Vijesti / BiH-EU | 01. 01. 2020. u 21:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina 2020. bit će godina izazova među kojima su najvažniji lokalni izbori, uključujući i grad Mostar, navodi Federalna televizija u prilogu o tome koliko smo napredovali na EU putu u protekloj godini i dokud smo stigli na putu ka kandidatskom statusu naše zemlje?

Iz godine u godinu europski put BiH i kandidatski status naše zemlje za članstvo u EU svodi se na optimizam bh. političara i davanje datuma.

No, realnost sasvim drugačija. Jedino što je BiH u 2019. uradila je dostavljanje dodatnih odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije. Umjesto dugonajavljivanog mišljenja o kandidatskom statusu BiH, dobili smo listu s 14 obveza. Da bi se došlo do pregovaračkog statusa, nužne su, između ostalog, izmjene izbornog zakonodavstva u skladu s europskim standardima, izmjene Ustava za koji je ocijenjeno da sadrži etničke odredbe.

Stručnjaci smatraju da je Europska komisija prepoznala da u Ustavu BiH postoji sustavna diskriminacija, koja, kako tvrde, ne može biti dijelom europskih standarda. Naglašavaju da su svih 28 zemalja koje su danas članice EU-a morale izmijeniti svoje ustave prilikom ulaska u EU, tako da je to nezaobilazno i za našu zemlju. No, postavlja se pitanje ima li političke volje?

Analitičar za europske integracije Denis Čarkadžić ne vjeruje da će ovo Vijeće ministara BiH imati političke volje da provede ono što se traži u Mišljenju Europske komisije:

''Primjera radi, u većini slučajeva te mjere koje se traže da se provedu direktno bi udarale u temelje moći i načina vladavine na kojima počivaju stranke, pogotovo ove s nacionalnim predznakom'', rekao je.

Novinar Elvir Bucalo podsjeća da su u novom Vijeću ministara BiH gotovo svi izabrani ministri i njihovi zamjenici poznati sudskim ili tužiteljskim organima: ''Kako će ti ljudi da ispune sve te navode, sve to što traži EK i u 14 točaka, koja kreću od vladavine prava do osnovnih ljudskih sloboda''.

Kako i kojim tempom ćemo se kretati na europskom putu zavisit će od dva faktora.

''Jedan je stav unutar EU-a o procesu proširenja. Drugi faktor je puno bitniji, a to je što pojedina zemlja uradi u procesu europskih integracija, odnosno koji su rezultati'', objašnjava Edin Dilberović, direktor DEI-ja

A rezultati će zavisiti od volje bh. političara. Ako im je prioritet EU u godini koja je pred nama, morat će ispuniti 14 mjera iz Mišljenja Europske komisije, što će značiti izmjene političkog sustava, modernizaciju Ustava i odustajanje od retrogradnih ideja, navodi FTV.

 
Kopirati
Drag cursor here to close