Finalizirani odgovori

Federalna vlada utvrdila odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika EK

Odgovori na dodatna pitanja su pripremani u skladu s Odlukom o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH
Vijesti / BiH-EU | 22. 02. 2019. u 12:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / 

Federalna vlada je utvrdila odgovore na dodatna pitanja Upitnika Europske komisije i informaciju o njihovim pripremama i finalizaciji.

Ured Vlade FBiH za europske integracije će o ovim zaključcima obavijestiti Direkciju Vijeća ministara BiH za europske integracije.

Odgovori na dodatna pitanja su pripremani u skladu s Odlukom o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH i Smjernicama za rad radnih grupa za europske integracije za tehničku finalizaciju odgovora na Upitnik EK, koje je donijela Komisija za europske integracije.

Svih 35 radnih grupa za europske integracije su dostavile  Tajništvu ove komisije sve tehnički finalizirane odgovore i sva sporna pitanja. Za sve tehnički finalizirane odgovore je provedena procedura potvrđivanja u tijelima predviđenim Odlukom osustavu koordinacije procesa europskih integracija u BiH, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Podsjetimo, glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič danas je za medije rekla  da zbog neodgovornosti bh. vlasti niko pa ni Europska komisija ne može reći kada će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status.

"Europska komisija se nada što skorijem prijemu odgovora na naša dodatna pitanja od vlasti Bosne i Hercegovine za pripremu Mišljenja na aplikaciju Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji. U ovom trenutku bez da smo vidjeli i analizirali sadržaj odgovora Bosne i Hercegovine na naša dodatna pitanja ne želimo spekulirati o konkretnom datumu objave Mišljenja", rekla je.

Ranije je u izjavi za N1 i eurozastupnik Jozo Radoš kazao kako Bosna i Hercegovina ne može uskoro očekivati kandidatski status od Unije, ali da se isto tako ne treba nadati ni posebno povlaštenom statusu. Veliku prepreku narednim koracima Bosne i Hercegovine mogla bi predstavljati činjenica da se za dodjelu kandidatskog statusa traži jednoglasna odluka Europskog vijeća odnosno svih šefova država i vlada 27 zemalja članica.

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko kazao je ranije kako se on zalaže za model "rani kandidatski status, kasno članstvo u EU", što bi značilo da bi put Bosne i Hercegovine prema punopravnom članstvu u Uniji bio dodatno usporen.

No unatoč porukama iz Europske komisije, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Denis Zvizdić smatra da je BiH spremna postati kandidat za Europsku uniju i izrazio je očekivanje da će u tijeku 2019. dobiti kandidatski status, jer BiH nema nijedan drugi uvjet.

Kopirati
Drag cursor here to close