Ovisi od Priebea

Europski put BiH ovisi od njemačkog eksperta

Europski put BiH ovisi odribe, koji će, kako je rečeno, u BiH ponovo doći narednog mjeseca, već je obavio razgovore s entitetskim i državnim predstavnicima policijskog i pravosudnog sektora Priebea
Vijesti / BiH-EU | 06. 06. 2019. u 08:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvještaj njemačkog eksperta Reinharda Priebea o stanju u bh. pravosuđu bit će gotov krajem rujna ili početkom listopada, na vrijeme kako bi ga zemlje članice EU na Europskom vijeću u lipnju mogle uzeti u obzir kada budu odlučivale o daljim koracima BiH na putu k EU, potvrđeno je "Nezavisnim".

Kako je objašnjeno, iako izvještaj, za koji su povod bili nerazjašnjeno ubojstvo Davida Dragičevića u Banja Luci i ubojstvo Dženana Memića u Sarajevu, formalno-pravno neće imati isti značaj i težinu kao mišljenje koje je Europska komisija nedavno usvojila o kandidaturi BiH k EU, Europsko vijeće vrlo izvjesno neće donijeti odluke za nastavak europskih integracija ako ne budu uklonjene zamjerke na koje bi Priebe mogao ukazati, jer će barem neke zemlje Europskog vijeća uložiti veto.

Objašnjeno je, također, da će se Pribe baviti funkcioniranjem policije i tužiteljstva, odnosom između policije i tužilaštava prilikom predistražnog postupka i istraga, kao i aktivnostima tužiteljstva nakon pokretanja istraga i podizanja optužnica. Pribe, koji će, kako  je rečeno, u BiH ponovo doći narednog mjeseca, već je obavio razgovore s entitetskim i državnim predstavnicima policijskog i pravosudnog sektora i zanimao se na koji način se provode postupci koji su proteklih godinu dana izazvali veliko nezadovoljstvo bh. javnosti.

Priebe je vrstan njemački pravnik, koji je sličan izvještaj već radio u Sjevernoj Makedoniji, a koji je bio ključan za ispravljanje nekih od velikih nedostataka u toj zemlji. S našim regijom već je imao dodira kao direktor Direkcije za vanjske sa zapadnim Balkanom, te direktor Direkcije za proširenje za zapadni Balkan u okviru Ravnateljstva za proširenje Europske komisije. Prije toga je u Njemačkoj radio kao sudaca, što mu daje potrebno iskustvo u oblasti prava.

Teofil Blaževski, dugogodišnji novinar "Istinomera" u Sjevernoj Makedoniji, koji je pratio proces donošenja izvještaja za tu zemlju, kaže da je Priebe tamo poznat kao "magnetna rezonanca" zbog preciznosti i detaljnosti rada.

"On je u nekoliko nedjelja uspio da rendgenski snimi stvari u pojedinim sektorima koji se posebno odnose na poglavlja o pravnoj državi, sigurnosne službe, medije i medijske reforme. Njegov izvještaj je bio puno precizniji i direktniji od izvještaja o napretku Europske komisije. On je pokazao kako stoje stvari i iznio punu istinu, samo je trebalo neko da tu istinu pogleda", rekao je Blaževski za "Nezavisne".

Objasnio je da je Sjeverna Makedonija tada bila u velikoj krizi, ali da je tek nakon promjene vlasti došlo do pomaka u oblastima koje je Priebe proglasio problematičnim.

"U slučaju Makedonije se pokazalo da je veoma bitna ta politička volja, jer ako nema političke volje, izvještaji su sami po sebi beskorisni", rekao je on.
Poznati makedonski novinar Dragan Antonovski takođe smatra da je Priebe u toj zemlji uradio dobar posao te da je pomogao da se o tim pitanjima otvori javna debata.

"Nesporno je da su makedonske vlasti uz pomoć Priebea i njegovih eksperata uspjele reformirati sigurnosni i komunikacijski paket, pravosuđe i tužiteljstvo. U tom paketu je završen dogovor o specijalnom tužiteljstvu", rekao je Antonovski za "Nezavisne".

Adelheid Wölfl, austrijska novinarka koja je dopisnik za naš regije za austrijski dnevnik "Standard", međutim, upozorava za "Nezavisne" da je u Sjevernoj Makedoniji bilo dovoljno političke volje da se Priebeove preporuke primijene u jačanju pravne države.

"U BiH je politička volja ravna nuli, građani znaju vrlo malo i rijetko izlaze na ulice kako bi se provele potrebne reforme, iako se zna da su tužiteljstva i sudovi podčinjeni politici i drugim interesima, što je definicija zarobljene države", smatra Volfl.

Kopirati
Drag cursor here to close