Inicijativa EuroHPC

Europska unija ulaže u razvoj infrastrukture za računare visokih performansi

Cilj inicijative EuroHPC je osigurati europskim istraživačima i poduzećima vrhunske super-računare, koji će im omogućiti da razviju tehnologiju koje će nam u budućnosti pomoći u svakodnevnom životu.
Vijesti / BiH-EU | 08. 06. 2018. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska zajednica za informacijske sustave visokih performansi (EuroHPC JU) udružit će europske resurse kako bi razvila vrhunske super-računare za obradu velikih podataka, temeljenih na konkurentnoj europskoj tehnologiji.

Cilj inicijative EuroHPC je osigurati europskim istraživačima i poduzećima vrhunske super-računare, koji će im omogućiti da razviju tehnologiju koje će nam u budućnosti pomoći u svakodnevnom životu. U ovom projektu sudjeluje više zemalja članica Europske unije, među kojima je i Hrvatska.

EuroHPC JU predstavlja pravni i financijski subjekt koji će omogućiti udruživanje EU i nacionalnih resursa u računalima s visokim učinkom (HPC) s ciljem razvijanja paneuropske super-računalne infrastrukture: kupnja i implementacija u EU dva superračunala koja će biti među prvih pet u svijetu i najmanje još dva koja bi danas bila vodeća super-računala za znanstvene i industrijske korisnike u Europi , kako za privatne tako i za javne korisnike.

Pored toga, cilj je i pružiti potporu istraživačkim i inovacijskim aktivnostima: razvoju ekološkog sustava u Europi, poticanju industrije opskrbe tehnologijom i pribavljanju resursa za superračunala u mnogim područjima primjene velikog broja javnih i privatnih korisnika, uključujući mala i srednja poduzeća.

Jedno od takvih poduzeća je i hrvatski institut "Ruđer Bošković" sa središnjicom u Zagrebu. Institut "Ruđer Bošković" je vodeća znanstvena institucija u oblasti prirodnih i biomedicinskih znanosti.U radu istraživača ovog instituta računari visokih performansi su nezamjenjivi za razumijevanje naučnih izazova i odgovore na njih.

"Zahvaljujući razvoju računarske znanosti i razvoju sve bržih i boljih čipova i računarskih algoritama mi smo danas u mogućnosti izvoditi eksperimente iz kemije i biokemije u računaru", izjavio je dr. sc. Borislav Kovačević, voditelj Grupe za računarske bionauke Instituta "Ruđer Bošković".

Dr. Kovačević objašnjava da računari omogućuju simuliranje kemijskih i biokemijskih procesa na atomskom nivou što daje uvid u samu bit kemijske i biokemijske reakcije tj. govori o mehanizmima kojima se te reakcije odvijaju.

Foto: IRB / dr. sc. Borislav Kovačević, dr. sc. Danijela Barić, dr. sc. Darko Babić, Luka Bilić, Marko Hanževački i dr. sc. David Smith

Europska unija će uložiti milijardu eura u informacijsku infrastrukturu kako bi do 2023. godine bila među tri najjače na svijetu. Cilj inicijative je da istraživači i industrija razviju tehnologije za obradu velikih količina podataka u mnogim područjima.

Takve spoznaje se mogu primijeniti u industriji i medicini, a mogu se primijeniti čak i u procesu edukacije."Mislim da je znanje jedan od resursa u koje svaka zemlja, a naročito ovdje zemlje u regiji zapravo trebaju ulagati što više.", izjavila je dr. sc. Danijela Barić, viša naučna suradnica Instituta "Ruđer Bošković".

Ulaganje u znanje je značajan korak za konkurentnost ekonomije. Superbrzi računari omogućili bi na primjer skraćenje ciklusa proizvodnje automobila sa 60 mjeseci na 24 mjeseca.

"Bez tog nema znanosti, nema tehnologije,nema industrije, nema usluga i nema progresa", izjavio je prof.dr. sc. Karolj Skala, voditelj Centra za informatiku i računarstvo Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu.

Foto: Večernji list / Prof.dr. sc. Karolj Skala, voditelj Centra za informatiku i računarstvo Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu.

Profesor Skala objašnjava da je situacija apsolutno jasna i da je pristup HPC opravdan,ali će koštati."Ukoliko se dobro koristi i stvara dodatna vrijednost onda bi se jako isplatilo,nadam se da će to biti slučaj u Hrvatskoj.", kaže profesor Skala.

S obzirom na to da europski naučnici i industrija sada svoje podatke sve više obrađuju izvan EU projekt je ključan za nezavisnost EU u okviru informacijskih podataka. Financijski doprinos EU će biti oko 500 milijuna eura. Države članice i pridružene zemlje uložit će sličan iznos. Tim sredstvima bi bili napravljeni računari najviše kategorije sposobni za obavljanje više od kvadrilijuna operacija u sekundi do 2022. korištenjem tehnologije iz EU. Hrvatska sada ima super-računare na SRCE-u kao i u Rijeci. Blaženka Divjak - Europska unija ulaže u razvoj infrastrukture za računare visokih performansi

Foto: Facebook /  Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske

"Povezivanje tih kapaciteta s europskim kapacitetima i suradnja u razmjeni resursa daje velike mogućnosti učešća u vrhunskim programima poput programa EuroHPC", izjavila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Ambicioznom europskom pothvatu do sada je pristupilo 13 zemalja, članice Europske unije i Švicarska.

Kopirati
Drag cursor here to close