Posjeta Sarajevu

Europarlamentarci očekuju da će BiH sljedeće godine dobiti kanditatski status za EU

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH ukazali su na činjenicu da proces europskih integracija predstavlja ključan čimbenik za postizanje političke stabilnosti u BiH
Vijesti / BiH-EU | 30. 08. 2018. u 17:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Sastanak bh. i EU parlamentaraca

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mladen Bosić, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Safet Softić i njegova dva zamjenika Bariša Čolak i Ognjen Tadić razgovarali su u četvrtak u Sarajevu sa izaslanstvom Europskog parlamenta, članova Grupe poslanika Europske narodne stranke (EPP), priopćeno je Parlamenta BiH.

Europski parlamentarci, koje je predvodio potpredsjednik Grupe poslanika EPP-a Andrey Kovatchev, izrazili su nadu da predstojeći Opći izbori u BiH, kao i proces formiranja vlasti nakon izbora, neće imati značajan utjecaj na proces europskih integracija naše zemlje. S tim u vezi, članovi Europskog parlamenta pozvali su vodeće političare u BiH da učine napore kako bi, kako navode u priopćenju, naša zemlja u ovom sazivu Europskog parlamenta i Europske komisije, odnosno do kraja lipnja 2019. godine, dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji (EU).

Član izaslanstva Europskog parlamenta i izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda upoznao je članove kolegija oba doma PSBiH da je u srijedu predstavio nacrt najnovijeg izvještaja za BiH u kome, kako je rekao, ima pozitivnih elemenata.

Preda je izrazio nadu da će BiH sljedeće godine dobiti kandidatski status, te upozorio na činjenicu da još uvijek nije formiran Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), kao zajedničko tijelo PSBiH i Europskog parlamenta propisano Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, stoji u priopćenju.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH ukazali su na činjenicu da proces europskih integracija predstavlja ključan čimbenik za postizanje političke stabilnosti u BiH, od čega, kako su upozorili, u dobroj mjeri ovisi i stabilnost Zapadnog Balkana, kao i EU. Kako navode u priopćenju, s tim u vezi, naglašeno je da BiH što brže treba dobiti kandidatski status i sustići susjedne zemlje u regiji koje su otvorile veliki dio poglavlja u pregovorima sa EU.

Uz osude svakog akta nasilja nad novinarima, izaslanstva europskih parlamentaraca sugerirala je da ključne političke stranke u BiH uoči općih izbora postignu sporazum o zaštiti novinara i slobode govora i medijskog izvještavanja, priopćeno je iz Parlamenta BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close