Zapadni Balkan

Bruxelles: BiH napravila važne korake prema EU

Predsjednik Europskog parlamenta i komesar EU za proširenje, poručili su da Europska unija ostaje opredijeljena za širenje na Zapadni Balkan.
Vijesti / BiH-EU | 03. 12. 2019. u 19:52 Bljesak.info
Brisel o proširenju na Zapadni Balkan

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Europskog parlamenta i članovi nacionalnih parlamenata zemalja Zapadnog Balkana u Bruxellesu su razgovarali o procesu eurointegracija i politici proširenja Europske unije (EU).

Predsjednik Europskog parlamenta i komesar EU za proširenje, poručili su da Europska unija ostaje opredijeljena za širenje na Zapadni Balkan.

Zapadni Balkan geografski je dio Europe i time treba biti dijelom Europske unije, poručili su predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli i komesar za proširenje Oliver Varhelyi s okruglog stola organiziranog na visokom nivou, kako bi se razmijenila mišljenja o izazovima i perspektivi politike proširenja.

Vi trebate nas i mi trebamo vas

U daljem procesu integracija ocijenio je Sassoli, ključne su reforme, ali nužna je gradnja povjerenja i dijaloga.

“Vi trebate nas i mi trebamo vas jer smo svi Europljani. Vi zaslužujete da participirate u europskoj zajednici s nama. Osjećamo to danas više nego ikada – da političko područje mora biti usklađeno s geografskim. Potrebni ste nam u upotpunjavanju europske vizije. To znači snažniju Europsku uniju. Kada gledamo u globalne izazove, s njima se možemo suočiti samo zajednički”, rekao je Sasoli.

Fokus mora biti, naveo je europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, na stvarnim reformama, a vlade u regiji moraju preuzeti odgovornost da proces reformi bude inkluzivan. Parlament je, ističe on, u ovom procesu ključan. Bosna i Hercegovina je, kako je rekao, napravila važne korake na europskom putu.

“Bosna i Hercegovina je napravila važne korake na europskom putu. Dobili smo put k izradi mišljenja o aplikaciji za članstvo. Pozdravljam imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije. Očekujem da će Vijeće ministara biti funkcionalno i raditi u skladu sa svim legislativama. To je ključno da bi zemlja mogla dobiti pozitivno mišljenje”, rekao je Varhelji.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Lidija Bradara izjavila je kako je Bosni i Hercegovini potreban konsenzus i kompromis, te da njen put k Europskoj uniji nema alternativu, kao što ni regionalna stabilnost nema alternativu, prenosi BHRT.

“Unatoč evidentnim izazovima s kojima se suočava, Bosna i Hercegovina je apsolutno i neupitno predana i opredijeljena europskoj perspektivi i vama se zahvaljujmo na višegodišnjem prijateljstvu, strpljenju i kontinuiranom interesu za Bosnu i Hercegovinu”, istakla je Bradara.

Blokiranje otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenjeno je kao politička greška.

“Odluka koja je donesena u listopadu za Sjevernu Makedoniju i Albaniju je velika politička greška. Smatram da je ova inicijativa Europskog parlamenta izuzetno važna da se ta greška što je prije moguće ispravi”, rekao je Dimitrios Papadimoulis, zastupnik u Europskom parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close