Covid-19

EU lideri sutra raspravljaju o ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom

Lideri će nastojati usuglasiti zajednički stav u vezi s tim kako izaći iz ekonomske stagnacije uzrokovane pandemijom.
Vijesti / BiH-EU | 22. 04. 2020. u 18:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri zemalja članica Europske unije (EU) sutra će se sastati kako bi razgovarali o ekonomskim mjerama i programima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Sutrašnji summit putem videolinka bit će održan uz sudjelovanje 27 šefova država ili vlada zemalja članica.

Summitom će predsjedati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, predsjednica Europske centralne banke (ECB) Christine Lagarde i predsjednik Eurogrupe Mario Centeno.

Lideri će nastojati usuglasiti zajednički stav u vezi s tim kako izaći iz ekonomske stagnacije uzrokovane pandemijom.

Bit će razgovarano i o programu oporavka od ekonomskih posljedica COVID-19 te mjerama o posljedicama krize.

Planirano je da bude razgovarano i o formiranju programa podrške od 100 milijardi eura za zaštitu radnih mjesta, uspostavljanje kreditnih garancija Europske investicijske banke od 200 milijardi eura za gospodarstvenike te paketu kredita Europskog stabilizacionog mehanizma zemljama od 240 milijardi eura namijenjenih zdravstvenom sektoru.

Nekoliko zemalja, među kojima su Italija, Španjolska i Francuska žele određivanje zajedničke EU politike u vezi s ekonomskim posljedicama uzrokovanih krizom.

Ove zemlje smatraju kako je potreban novi financijski instrument u vezi s dugoročnim finansiranjem politika primijenjenih za uklanjanje ekonomskih posljedica.

Ipak, s obzirom na izražena razilaženja u mišljenjima među zemljama članicama, ne očekuje se da će biti postignut dogovor u vezi s programom ekonomskog oporavka.

Kopirati
Drag cursor here to close