CBGI

eKonsultacije - minimalni standard javnih konsultacija

Vijesti / BiH-EU | 26. 02. 2016. u 07:59 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niko Grubešić, pomoćnik ministra u Sektoru za strateška planiranja, koordinaciju pomoći i europske/evropske integracije, pri Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine u intervjuu govori eKonsultacijama, o implementaciji CBGI projekta, o tome kako osigurati i aktivniji angažman građana Bosne i Hercegovine u kreiranju javnih politika.

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je pokrenulo inicijativu 2014. godine da se online konsultacije uvedu kao minimalni standard javnih konsultacija. U drugoj polovini 2014. godine Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine je u određenoj mjeri izmijenilo pravila o javnim konsultacijama. Kroz ove minimalne dopune, uvedene su online konsultacije kao minimalni standard za javne konsultacije.

Gospodine Grubešić, možete li nam reći šta predstavlja CBGI projekt za državne službenike?

U tom kontekstu CBGI projekt je izuzetno važan, jer će se njegovom implementacijom omogućiti da na jednostavniji i lakši način poboljša angažman državnih službenika da putem tzv. eKonsultacija uspostave dvosmjernu komunikaciju sa građanima Bosne i Hercegovine kada su u pitanju javne konsultacije.

Istovremeno će se osigurati i aktivniji angažman građana Bosne i Hercegovine u kreiranju javnih politika, što predstavlja i jedan od uvjeta EU integrativnog procesa za Bosnu i Hercegovinu. Sve ovo će rezultirati boljom i kvalitetnijom javnom politikom, kao i povećanom državnom odgovornošću.

Kakva su očekivanja od implementacije ovog projekta? Možete li nam pojasniti koji će biti rezultati?

Ukratko, građani Bosne i Hercegovine će biti u mogućnosti da se aktivno angažuju u kreiranju javnih politika, dok će državni službenici moći koristiti sve pogodnosti online konsultacija. Dakle, uvedene su online konsultacije i to upravo na inicijativu Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Naime, 2014. godine, usvojene su određene izmjene u Pravilniku o konsultacijama, pri Vijeću Ministara Bosne i Hercegovine. Tadašnji saziv Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine je dozvolilo da se izvrše izmjene, koje su u tom trenutku bile otprilike 30% teksta tadašnjeg Pravilnika o konsultacijama. To nam je otvorilo prostor da možemo uvesti takozvane online konsultacije i da počnemo raditi na izradi aplikacije u tu svrhu. 

Pored toga, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je pokrenulo i inicijativu da se online konsultacije uvedu kao minimalni standard javnih konsultacija. U drugoj polovini 2014. godine Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine je u određenoj mjeri izmijenilo pravila o javnim konsultacijama. Kroz ove minimalne dopune, uvedene su online konsultacije kao minimalni standard za javne konsultacije.

To je bila i osnova da se napravi jedna aplikacija koja bi u osnovi trebala da pomogne institucijama koje imaju zakonodavne aktivnosti, koje predlažu određene zakone, pravilnike, strategije itd, da online putem provedu javne konsultacije. 

U kojoj je fazi implementacija CBGI projekta?

Zahvaljujući podršci Europske Unije i u suradnji Ministarstvom pravde Bosne i Hercegovine u tijeku je finalizacija aplikacije eKonsultacije, i sad se nalazimo u fazi testiranja rada aplikacije.

Aplikacija je vrlo složena sa aspekta njene arhitekture, samo iz jednog razloga a to je da u korisničkom dijelu ona bude vrlo jednostavna za korištenje. Očekujemo da će se aplikacija vrlo brzo finalizirati. Govorimo o par tjedana.

Kopirati
Drag cursor here to close