Poruke preko kamere

Džaferović na summitu: BiH potreban kandidatski status za članstvo u EU

Predsjedavajući Džaferović je u svom obraćanju istaknuo da je pandemijska kriza pokazala koliko su ljudi, narodi i države međusobno povezani i koliko su ovisni jedni o drugima.
Vijesti / BiH-EU | 06. 05. 2020. u 18:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se danas na summitu "Europska unija - zapadni Balkan" održanom putem videokonferencije kada je izrazio iskrenu sućut obiteljima preminulih od koronavirusa, kazavši da je BiH uz one kojima je trenutno najteže, kao i sve one koji su u ovim teškim trenucima na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa.

Pomoć EU

''Situacija kroz koju svi prolazimo je bez sumnje jedan od najvećih izazova našeg vremena. Covid-19 ne poznaje granice, regije, nacije. Međutim, usprkos fizičkoj izolaciji, ova nesreća koju preživljavamo nas je sve dodatno zbližila i stavila u prvi plan potrebu za većom uzajamnom saradnjom i solidarnosti'', ocijenio je.

Zahvalio je Europskoj uniji i zemljama članicama za pomoć i podršku u ovom teškom vremenu kada se i većina država članica Europske unije također nalazi u izuzetno teškoj situaciji zbog čega pomoć Europske unije ima još veću težinu i simboliku.

''Pomoć Europske unije našoj zemlji u ovim teškim trenucima predstavlja i veoma snažnu političku poruku da Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan ostaju kao jedan od glavnih geopolitičkih prioriteta Europske unije, odnosno da je budućnost zapadnog Balkana u Europskoj uniji'', smatra Džaferović.

Izrazio je zadovoljstvo što je BiH postala dijelom Zajedničkog sporazuma EU o javnim nabavkama medicinskih kontramjera, kao i zbog odluke Europske unije da izuzme zapadni Balkan od obaveze dobivanja odobrenja za izvoz medicinske opreme.

Naglasio je da današnji video-sastanak pruža mogućnost za nastavak političkog dijaloga na visokoj razini s Europskom unijom i njenim zemljama članicama, a činjenica da je Europska unija odlučila da, usprkos izuzetno teškoj situaciji organizira sastanak dodatno naglašava političku poruku o značaju koji EU pridaje zapadnom Balkanu, kao njenom prirodnom dijelu.

Današnji Summit je i izvanredna prilika, dodao je, da se još jednom podvuče koliko se cijeni pristup Europske unije da u njenu strategiju ekonomskog oporavka uključi i njeno susjedstvo, s posebnim mjestom za zapadni Balkan.

''Bosna i Hercegovina smatra da bi u realizaciji strategije ekonomskog oporavka u našoj regiji poseban naglasak trebalo staviti na one sektore koji će omogućiti najizraženije pozitivne efekte za oživljavanje ekonomija - intenziviranje realizacije Agende povezivanja kroz nastavak i intenziviranje infrastrukturnih radova, sektor energije, s posebnim naglaskom na energetsku transformaciju i tzv. Zelenu agendu, digitalizacija društva, kao i podrška malim i srednjim preduzećima'', pojasnio je.

Napomenuo je da nadležne bh. institucije intenzivno rade na pripremi prijedloga projekata koji će se dostaviti Europskoj komisiji u narednom periodu.

Također, istaknuo je da BiH s nestrpljenjem očekuje objavu novog paketa proširenja u junu izražavajući uvjerenje da će novi paket proširenja, nakon odluke Europske unije o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, predstavljati novi značajan podstrek za ubrzanje evropskog puta cijele regije.

''Više nego ikada ranije građanima Bosne i Hercegovine je potreban konkretan pokazatelj europske perspektive, a to je kandidatski status. Naš krajnji cilj je članstvo u Europskoj uniji, a kandidatski status je jedan od koraka na tom putu. Vrijeme je da nam Europska unija omogući taj naredni korak, kako bismo vidjeli da je članstvo u Europskoj uniji dostižno i realno, da napori imaju smisao i da ohrabreni nastavimo s neophodnim reformama'', podvukao je.

Nužnim je nazvao da bh. institucije udvostruče napore na implementaciji ključnih prioriteta, napominjući da neki od ključnih prioriteta zahtijevaju sveobuhvatno razmatranje i šire diskusije kako bi se moglo doći do mogućeg dogovora o načinu na koji bi se pristupilo njihovoj implementaciji.

S tim u vezi, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je pokrenulo proces realizacije 14 ključnih prioriteta, uspostavljanjem ad hoc Političke radne grupe, te zadužilo predsjedavajućeg Vijeća ministara da inicira proces izrade Akcionog plana za realizaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, sa jasno definiranim rokovima, nadležnostima i indikatorima.

Prioritet

''Koristim ovu priliku da još jednom naglasim da je članstvo u Europskoj uniji najvažniji strateški prioritet BiH. Naravno, BiH je u potpunosti svjesna da brzina našeg evropskog puta zavisi prvenstveno od nas samih, odnosno od toga koliko efikasno ćemo uspjeti da ispunimo potrebne uvjete i transformiramo naše društvo u skladu sa standardima EU'', stava je Džaferović.

Govoreći o regionalnoj suradnji kazao je da ona na zapadnom Balkanu predstavlja integralni dio europskog puta cijele regije, povezani zajedničkim strateškim ciljem - članstvu u Europskoj uniji - zemlje regije su upućene jedna na drugu.

Dobra regionalna suradnja je i najbolji način da svi mi u regiji pokažemo na konkretan način našu spremnost za poštovanje i primjenu standarda i principa na kojima počiva Europska unija, kaže Džaferović, ocjenjući da put prema Bruxellesu na prvom mjestu prolazi preko regionalne suradnje.

''Potreba za daljim intenziviranjem regionalne suradnje u predstojećem periodu ekonomskog oporavka će biti još izraženija, kroz definiranje i realizaciju velikih zajedničkih projekata, kao najboljeg načina za oživljavanje naših ekonomija'', stava je.

Na kraju obraćanja sudionicima summita predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izrazio je uvjerenje da ćemo iz ove krize izaći još jači i ujedinjeniji, a BiH izuzetno cijeni što u ovim teškim trenucima može da računa na snažnu podršku EU i zemalja članica kao strateških partnera.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sudjelovao je na Summitu EPP-a uoči Summita Europska unija - Zapadni Balkan, čiji je domaćin bio Zagreb.

Na Summitu Europske narodne stranke (EPP), koji je održan u formi video-konferencije, uz predsjednika Donalda Tuska sudjelovali su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, premijer Hrvatske Andrej Plenković u svojstvu domaćina, premijer Bugarske Bojko Borisov, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi.

Predsjedavajući Džaferović je u svom obraćanju istaknuo da je pandemijska kriza pokazala koliko su ljudi, narodi i države međusobno povezani i koliko su ovisni jedni o drugima.

''Pandemija koronavirusa pokazala je koliko razornu moć ima ne samo po ljudsko zdravlje, već i po cjelokupan ekonomski, institucionalni i općedruštveni sustav. No, ishod krizne situacije u konačnici zavisi od toga kako se postavimo prema njoj. Solidarnost i zajedništvo trebaju biti ključne stvari po kojima ćemo pamtiti ovu krizu jednoga dana kada ona prođe'', kazao je Džaferović.

Dodao je da je Bosna i Hercegovina dosad uspješno odgovarila na zdravstveni aspekt pandemijske krize, poduzimajući pravovremene i odgovarajuće mjere zaštite.

''Pred nama su ozbiljni izazovi koji se tiču neminovnih negativnih ekonomskih posljedica. Zahvaljujem se Europskoj uniji koja je BiH pružila važnu pomoć u svladavanju, kako zdravstvene, tako i ekonomske krize. To je neuporedivo najznačajnija podrška koju je Bosna i Hercegovina primila'', kazao je Džaferović.

Naglasio je da kao i svaka druga kriza, i ova može biti šansa za jačanje europskog jedinstva. Zajednička nevolja nas, kako je naveo, može dodatno zbližiti i ujediniti.

''I ovaj put se pokazalo da samo zajedničkim djelovanjem možemo uspješno odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo. Smatram da na taj način situaciju u vezi s pandemijom trebamo posmatrati svi mi koji smo pobornici jedinstvene Europe, snažne Europske unije i nastavka europskih i euroatlantskih integracija. Izostanak jedinstvenog i solidarnog djelovanja Europske unije, ili čak i same naznake toga, otvaraju prostor za djelovanje nekih drugih i drugačijih politika i utjecaja, kako u samoj Europskoj uniji, tako posebno na području zapadnog Balkana'', kazao je Džaferović u svom obraćanju.

Naglasio je da BiH jeste dio Europe, ali da želi biti i dijelom Europske unije i njenih institucija, te da je to glavni vanjsko-politički prioritet i strateški interes naše zemlje, o kojem postoji konsenzus.

''Zbog razloga koje sam naveo, veoma je važno da BiH i kompletan zapadni Balkan dobiju vrlo jasne poruke o doglednoj perspektivi punopravnog članstva u Europskoj uniji. Naravno, i na nama je da poduzimamo konkretne korake kako bismo ubrzali provođenje reformi i ispunjavanje uvjeta koje se od nas traži'', kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Džaferović je istaknuo da bi za BiH bilo izuzetno važno da još tijekom ove godine dobije kandidatski status i otvori pregovore.

''Nakon političke, a sada i pandemijske krize, vjerujem da je sazrelo vrijeme da se posvetimo ubrzanoj implementaciji preporuka iz Mišljenja Europske komisije. Prvi koraci su, u suradnji sa Delegacijom Europske unije u BiH i našim drugim partnerima, već načinjeni'', naveo je Džaferović.

Kazao je i da kredibilna europska perspektiva predstavlja najsnažniji mehanizam unapređenja ljudskih prava, vladavine zakona i utvrđivanja unutrašnje političke kohezije u BiH, te jedan od najznačajnijih faktora socio-ekonomskog napretka.

''Zato još jednom naglašavam da europski put ostaje naše trajno i strateško opredjeljenje, na dobrobit naših građana, a u skladu sa obostranim interesima Europske unije i Bosne i Hercegovine. Stranka demokratske akcije, kao članica Europske narodne stranke, u čije ime se također obraćam, oduvijek je gajila posvećenost europskim integracijama i za nas u tom smislu ne postoje nikakve dileme'', zaključio je Džaferović

Kopirati
Drag cursor here to close