Čestitke Britancima

Dodik: Mi smo za EU, kakva god ona bila

Vijesti / BiH-EU | 24. 06. 2016. u 12:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ostajemo pri procesu pridruživanja Europskoj uniji, kakva god ona u budućnosti bila, ali s pojačanim potrebama da prije svega zaštitimo naše interese i da RS bude vidljiva i afirmirana u tom procesu", ocijenio je danas predsjednik RS-a Milorad Dodik komentirajući odluku građana na referendumu o izlasku Velike Britanije iz Europske unije (EU).

Kazao je da je to jedna sasvim nova realnost.

"Referendum, kao vrhunac demokratskog izražavanja, mora biti dostupan građanima u svim modernim društvima, kao što je nesumnjivo Velika Britanija, koja je na taj način dokazala svoju političku zrelost", ocijenio je Dodik.

''Mnogi su govorili da se to neće dogoditi, a ipak se dogodilo. To dovodi do jedne nove Europe, koja nije ona koju smo znali i vjerojatno mnogih procesa u samoj Europi koji će ličiti na ovo što je uradio narod Velike Britanije'', naveo je Dodik.

Kazao je da postoji neizvjesnost kako će se sve dalje odvijati.

''U svakom slučaju je vidljivo da je arogancija i neuvažavanje stavova na lokalnoj razini dovela do razočarenja ljudi u Velikoj Britaniji. A vjerojatno i na mnogim drugim mjestima'', dodao je entitetski predsjednik.

Podsjetivši da i u RS-u postoji "potreba za raznim vrstama izjašnjavanja naroda", Dodik je rekao da je RS-u to nekoliko puta "vrlo oštro onemogućeno".

''Ali, afirmacija referenduma kao konačne odluke o važnim nacionalnim pitanjima na ovaj način poprima dodatnu snagu i to će služiti RS-u u nekoj budućnosti'', dodao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close