Što ste to učinili?

Delegacija EU u BiH: Prisluškivanje je ozbiljno kršenje ljudskih prava

Kazali su još da svako snimanje telekomunikacija mora biti u skladu sa zakonima u BiH.
Vijesti / BiH-EU | 22. 05. 2020. u 18:10 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Press odjela Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini su kazali da navodi o prisluškivanju predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih prava, bez obzira radi li se o političkim akterima ili ne.

Među brojnim reakcijama koje su nastale nakon izjava Milorada Dodika o prisluškivanju opozicije, oglasili su se i iz press odjela Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije koji su na upit N1 kazali da prisluškivanje predstavlja kršenje ljudskih prava.

"Navodi o neovlaštenom prisluškivanju, bez obzira radi li se o političkim akterima ili ne, predstavljaju ozbiljno narušavanje ljudskih prava. Istinska demokracija se temelji na osiguravanju jednake zaštite ljudskih prava za sve građane, uključujući pravo na privatnost, bez prijetnji ili pritisaka".

Kazali su još da svako snimanje telekomunikacija mora biti u skladu sa zakonima u BiH.

"Podsjećamo da primjene specijalnih istražnih mjera, uključujući nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, moraju u potpunosti biti u skladu sa zakonima o krivičnom postupku u Bosni i Hercegovini i predmet sudske kontrole", kazali su.

 

Kopirati
Drag cursor here to close