Uzrok svih uzroka

Daytonska načela su nespojiva s europskim putem BiH

Vijesti / BiH-EU | 22. 05. 2017. u 14:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Naše stranke (NS) Predrag Kojović uputio je pismo članu Europskog parlamenta i predsjedniku parlamentarnog kluba Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) Guyu Verhofstadtu, u kojem iznio stavove NS-a o izmjenama Izbornog zakona, koje je predložio HDZBiH, te zatražio podršku europskih liberala u Europskom parlamentu u borbi protiv etničkih i daytonskih podjela, a za evropsku, građansku i multietničku BiH.

''Učestali susreti visokih europskih dužnosnika s bosanskohercegovačkim dužnosnicima u posljednjih nekoliko mjeseci uvjeravaju nas da zapadni Balkan i, naročito, BiH, ostaju trajna zaokupljenost Europske unije, unatoč problemima s kojima se sama Unija susreće u ovom trenutku. Priopćenja s tih susreta izražavaju određen diplomatski optimizam, koji međutim ne može prikriti realan zastoj u reformskom procesu, a u ovom trenutku stanje je tako loše da su državne institucije blokirane i u svome obavljanju dnevnih zadataka'', stoji u pismu.

Predsjednik Naše stranke u pismu kao 'uzrok svih uzroka' neuspjeha vidi u nespojivosti daytonskih načela s europskim putem BiH.

Kojović je dodao da je tzv. 'Daytonski ustav', kao aneks mirovnog ugovora, imao cilj da umiri nacionalističke apetite zaraćenih strana.

''On (Ustav) je stoga, kao nužno zlo, uspostavio etničku pripadnost pojedinaca kao izvor njihovih političkih prava, i na tome izgradio sustav koji sve do danas generira nestabilnost i latentne sukobe, a nespojivost državne arhitekture izvedene iz tog principa s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama potvrdio je dvjema svojim presudama i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu'', navodi se u pismu.

Kojović je pojasnio "da postupak napuštanja daytonskih okvira, koji su diskriminatorni i anticivilizacijski, ne može biti stihijski, već je potrebno da se odvija u jedinstvenom i strukturiranom procesu pod kontrolom odgovarajućih europskih institucija".

''Ostvarenje europske Bosne i Hercegovine znači radikalnu negaciju daytonske Bosne i Hercegovine'', navodi predsjednik NS i dodaje ''da bi bilo „izuzetno korisno da taj stav, koji se dosad gubio u nijansama eurobirokratskog govora, jasno i nedvosmisleno potvrde europski dužnosnici''.

Kojović je u pismu ustvrdio da europski dužnosnici dosad nisu postavili stvari u tu perspektivu, "pa mnogi bh. politički akteri vjeruju da se europski put BiH sastoji u jačanju ili 'ispravnom tumačenju' daytonskih ustavnih rješenja, a ne u njihovom napuštanju".

''Upravo u ovom trenutku određene političke snage pokušavaju da promijene Izborni zakon kako bi perpetuirale etnički model, i otvoreno prijete neodržavanjem izbora ako im se ne iziđe u susret. One u tome, nažalost, imaju podršku europarlamentaraca iz susjedne Hrvatske, koja kao članica EU ima izravan utjecaj na obrazovanje stavova i u Europskom vijeću i u Europskom parlamentu. Budući da Naša stranka ne raspolaže tim institucionalnim mogućnostima, molim Vas da europarlamentarce koji su članovi ALDE upoznate s našim pogledom na stvari, kao i sa našom sugestijom'', zaključio je Kojović.

Kopirati
Drag cursor here to close