Utječe na političku situaciju

Cvijanović: BiH ne može u EU s visokim predstavnikom

"Mehanizmi visokog predstavnika smišljeno su prebačeni na Ustavni sud koji sada donosi odluke o ukidanju identiteta Republike Srpske, oduzimanju zemljišta i drugim pitanjima", naglasila je Cvijanovićeva.
Vijesti / BiH-EU | 21. 02. 2020. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da visoki predstavnik, bez obzira što ne koristi bonnska ovlaštenja, još i te kako utječe na političku situaciju u BiH, ali sada putem stranih sudaca koji su dio bošnjačkog glasačkog bloka u Ustavnom sudu BiH, prenosi Srna.

"Mehanizmi visokog predstavnika smišljeno su prebačeni na Ustavni sud koji sada donosi odluke o ukidanju identiteta Republike Srpske, oduzimanju zemljišta i drugim pitanjima. Sve što ima veze s identitetom Srpske i identifikacijom s njom za Ustavni sud BiH ne valja i nalazi se na njegovoj meti", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da se dogodio "obračun Ustavnog suda BiH s obilježjima Republike Srpske".

"Nisu valjali grb i Dan Republike - 9. siječanj, a i zastava je bila sporna. Ne možemo ni mi da se poistovjećujemo s 1. ožujkom u Federaciji BiH /FBiH/, ali što na to kaže Ustavni sud - ništa", istaknula je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je zastrašujuće da su pod kontrolom stranaca i Ustavni sud BiH i redovno pravosuđe, navodeći da je iz FBiH stiglo i direktno priznanje da Ustavni sud posljednjih godina radi ono što je ranije radio visoki predstavnik koristeći bonnska ovlaštenja.

"Ne mogu shvatiti potrebu, a pogotovo praksu da netko prisvoji instituciju i naglas kaže da ona služi njemu i njegovim interesima, a da za to nema sankcija. Ne mogu shvatiti da Bakir Izetbegović kaže da će odustati od Ustavnog suda BiH ako se mi odreknemo entitetskog glasanja u Parlamentarnoj skupštini BiH", rekla je Cvijanovićeva sinoć za Televiziju "K3".

Prema njenim riječima, Ustavni sud BiH i visoki predstavnik jesu dayonske kategorije, ali nemaju pravo da krše Ustav.

"Donosili su odluke kojima su kršili Ustav. Ne može se reći da je isključiva nadležnost nivoa BiH da regulira pitanje imovine ako to ne piše u Ustavu. Ustavni sud je jedno odlučio na osnovu apelacije Alije Izetbegovića, a nešto drugo na osnovu apelacije Sulejmana Tihića. Jednom kažu da su entiteti nadležni za imovinu, a drugi put nešto drugo", pojasnila je Cvijanovićeva.

Apsurdno je, dodala je ona, da moraju ukazati na to da Ustavni sud BiH treba donositi ustavne odluke.

"To govori koliko je sve nakaradno postavljeno. Svi govorimo o tome da je potrebna reforma kompletnog pravosuđa, stranci također govore da to treba uraditi, a kada napravimo prvi korak oni kažu da to ne može. Prave reforme pravosuđa nema jer je sve stavljeno u funkciju da se brane odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH sa stranim sucima. Brane nam da napravimo europski ambijent koji bi mogao izdržati test članstva BiH u EU, jer to ovaj sustav ne može izdržati", navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je već svima jasno da BiH ne može ići u EU ako ima visokog predstavnika koji je nametao zakone i mijenjao sistem, a nije snosio odgovornost za to.

"Jedna formula za spašavanje bio je potez EU-a kada je uvela funkciju specijalnog predstavnika EU-a kako bi ga odvojili od visokog predstavnika, ali su onda neki došli i rekli da to ne može tako jer umanjuje poziciju visokog predstavnika", rekla je Cvijanovićeva.

Kopirati
Drag cursor here to close